Az első születésnapra már előfordul, hogy a gyermek totyog, és egy-két önálló szót is mond. A fejlődés az első születésnap után nem áll le, sőt, ha lehet mondani, még intenzívebbé válik.

A Játékliget segítségképpen összegyűjtötte azokat a játékokat, amik az 1-3 éves korosztálynak megfelelnek, és még inkább a fejlődésüket szolgálják.

jatekliget.jpeg

Az egyéves gyermek játékai

Mivel nem ritka, hogy az egyéves gyermek már feláll, esetleg már totyog is, kézenfekvő, hogy járássegítő játékkal biztonságosabbá tegyük az első lépéseit. Amikor a járása már kialakult, akkor örömmel tologatnak vagy húzogatnak akár a lakásban, akár séta közben gurulós játékokat. Ebben az életkorban bármilyen mozgásfejlesztő játék jó választás.

Annak ellenére, hogy a totyogó gyermek szereti az újonnan megtanult mozgásformát a végletekig űzni, néha jó, ha le tudjuk ültetni más elfoglaltsághoz is. Ilyenkor elővehetjük a gumigyűrűt, vagy az egymásra rakható poharas játékokat, a formabedobót, a fogantyús kirakót, vagy nézegethetünk keményfedeles könyveket.

A legérdekesebb játék ilyenkor mégis a szekrényből való kipakolás, az üres PET palack, egy doboz kinyitása, ezért erre is adjunk lehetőséget. Ha nem szeretnénk, hogy a lakásban rámoljon szét a gyermekünk, érdemes lehet egy matatófalat beszerezni vagy készíttetni.

Ha segítségre van szükséged, hogy milyen játékok valók 1, 2, 3 éveseknek, a Játékliget oldalán számos ötletet találsz.

A kétévesek játékai

A kisgyermek mozgása kétéves korban igen intenzív. Ezért bármilyen járgány, tanulóbicikli vagy kismotor remek választás. Ez az időszak a beszédfejlődésben is vízválasztó, ezért érdemes minél több könyvet beszerezni, amit nézegethetünk, olvashatunk. Megjelenik a gyermekek életében az utánzás, tehát lemásolják a felnőttek ismert tevékenységeit. Jól jöhet egy babakonyha, teáskészlet, orvosi táska, amivel ő is eljátszhatja a háziasszony vagy doktor szerepét. A kreatív tevékenységek, mint amilyen az ujjfestés, ami egyet jelent a maszatolással, szintén mindig sikeresek ennél a korosztálynál (is).

Játékok hároméveseknek

Azokból a játékokból, amiket szeretett a gyermekünk, válasszunk nagyobbaknak valót. Kirakósból picit nehezebbet, vásárolhatunk építőkockát. A hároméves gyermek figyelme már 10-15 percig fenntartható, szóval hosszabb meséket is olvashatunk, egészítsük ki vagy cseréljük le a könyvespolc tartalmát.

A szerepjáték folytatódik, sőt kibővül kitalált történetekkel. Ehhez célszerű különböző kiegészítőket beszerezni: hercegnőruhát, pénztárgépet, fából vagy textilből készült gyümölcsöket, zöldségeket. Kipróbálhatjátok a fűzős játékokat, az ollóhasználatot, az ecsettel való festést. Feldobhatjátok a délutánokat egyszerűbb társasjátékokkal vagy memóriajátékkal.