Mire jó a kötődoboz?

A Vilszershop partnereként vásárolt kötődobozok az elektromos hálózatokban a kábelek, vezetékek csatlakoztatásához, elosztásához és elágaztatásához biztosítanak helyet, nem mellékesen ellátják a csatlakozási és elágazási pontok fizikai behatások elleni védelmét, illetve a különböző áramfogyasztók, mint például a lámpák csatlakoztatását.

Anyagát tekintve manapság a legtöbb kötődoboz műanyagból készült, függetlenül a mérettől, típustól, felhasználási területtől.

A kötődobozok legesztétikusabban a falba süllyesztve helyezhetőek el, de vannak esetek, amikor nem megoldható a kábelek, vezetékek falba vésése, mint például régi típusú panelházak esetében, ilyenkor a falra szerelt modelleket szokás alkalmazni.

A szerelvénydobozok típusai

Az egyik elterjedt típus a leágazódoboz, amelyben a nagy hálózatról egy kisebb kör leválik több kapcsolódási és csatlakozási pontot is magába foglalva.

httpsvilszershophu-2023-december-cikk4.jpg

A gipszkarton felépítmények esetében is sokszor szükség van elektromos hálózatok kiépítésére, és ehhez speciális kötődobozokra van szükség. Ezeket a szakmában szárazépítési dobozok néven ismerik, és kifejezetten alkalmasak a gipszkarton szerkezeteken belüli elektromos szerelések biztosítására.

Hány vezetéket futtathatunk kötődobozonként?

Erre a kérdésre nem létezik konkrét válasz, hiszen a doboz típusától és méretétől függően változhat a rajta keresztül futó vezetékek száma. A lényeg, hogy a kötődobozon belül a vezetékeknek minden esetben kellő helyet kell hagyni, hogy összenyomódás nélkül elférhessenek, a doboz túlzsúfolása ugyanis komoly balesetveszélyt rejthet magában.

Az adott dobozban elhelyezendő vezetékek számát mindig az aktuális projekt szerint összekapcsolandó vagy éppen elágaztatandó vezetékek száma határozza meg.

Sok olyan eset van, amikor elegendő egy kisebb doboz is, mivel csak néhány vezeték összekapcsolására, például egyetlen lámpa leágaztatására van szükség. Viszont lehetnek az elektromos hálózatban olyan csomópontok is, ahol sok kábel fut össze bonyolult kapcsolatokat létrehozva, amit a kiválasztott doboz méretválasztása is le kell kövessen.

A dobozban elhelyezendő vezetékek számánál mindig figyelembe kell venni a törvény szabta biztonsági előírásokat is, illetve a vezetékek átmérőjét, a csatlakoztatandó eszközöket, berendezéseket is.

A balesetek elkerüléséhez nemcsak a vezetékek számának korlátozása, de a kötések minősége is nagyban hozzájárul, hiszen a rövidzárlat lehetőségét csak így lehet minimálisra csökkenteni.

Ezért is fontos, hogy a villanyszerelési munkákat minden esetben bízza szakemberre!