Az OSB lap előnyei

A Káplár fatelepen kapható OSB lapok kínálatával felgyorsíthatjuk az építkezést, barkácsolást és még rétegelt lemezt is tudunk egyszerűen rendelni. A fával összefüggő kreatív munkához elengedhetetlenek a minőségi és megbízható alapanyagok. 

Az OSB lapok és a rétegelt lemezek vitathatatlanul ebbe a kategóriába tartoznak. Fontos is odafigyelni arra, hogy mit használunk, mivel egyáltalán nem mindegy, hogy végül miből készül el a ház. 

Kezdjük a sort az OSB lappal, ami tulajdonképpen egy angol mozaikszó. Fordításban ez annyit jelent, hogy irányított szálelrendezésű lap. Ez az anyagszerkezetére utal. A technológia fejlődésével lett elérhető ez a különleges szerkezet, ami a gyakorlatban a lapok szilárdságáért és tartósságáért felel.

kaplarfatelephu-2024-julius-linkmarketing-3.jpg

Több típussal is találkozhatunk a piacon, ezért vásárlás előtt érdemes alaposan megvizsgálni, hogy nekünk melyikre is van szükségünk. Van normál és nútféderes típus is. Általában vastagság és típus alapján szokás csoportosítani az OSB lapokat. 

Előbbit tekintve elérhető 6, 8, 10, 12, 15, 18, 22, 25, 30 és 40 milliméteres is változat is. A legvékonyabb, a 6 milliméteres kifejezetten hajlékonynak mondható. Ezért is szokás burkolatok elkészítéséhez és ívek zsaluzásához alkalmazni.

A legvastagabbakat általában járófelületként is lehet használni, mivel extra teherbírással rendelkeznek. Típus alapján van 2-es, 3-as és 4-es, ami a felhasználási területre vonatkozik. A 2-es a belső tér burkolására, száraz környezetbe ajánlott. A 3-es nedves környezetben és mérsékelten vízálló, a 4-es pedig a nagy szilárdságú építőelem.

Mit tud a rétegelt lemez?

Ez is egy sokoldalúan felhasználható faanyag, leginkább a belsőépítészetben alkalmazzák. Burkolatokat készítenek belőle, valamit a bútorgyártásban és egyéb berendezési tárgyak létrehozásában használják. 

Itt is többféle méret van: 5, 6, 9, 12, 15 és 18 mmm. Általában nyírfából készülnek. Elérhető csúszásmentes rétegelt lemez is, aminek az egyik felülete csúszásmentes anyaggal van ellátva, másikon pedig fenolfilm bevonat található. A járművek platólemezeként gyakran használják, de színpadborítás és lépcső is készülhet belőle.

Speciális megoldásokból sincs hiány

Ahogy a technológia fejlődött, úgy a speciális igényekre is születtek megoldások. Ilyen például a cementkötésű faforgácslap, amit álmennyezetként, padló- és falburkolatként, kül- és beltéri használatra egyaránt lehet alkalmazni, de még tűzvédelmi célokra is megfelel. Nincs benne azbeszt, valamint a rovarokkal és a penészedéssel szemben is ellenálló.