Amennyiben eddig nem gondoltunk a rendszerszintű készletkezelésre, akkor épp itt az ideje! Rengeteg időt és költséget takaríthatunk meg például a Logzi ügyviteli rendszer használatával. Hogy miért? Számos üzleti és egyedi lehetőséget is kínál, valamint online számlázó és vonalkódos raktárkezelő funkciókkal teszi még hatékonyabbá a munkavégzést.

A raktárakról általánosságban

A raktárak olyan létesítmények, ahol az árucikkeket akár hosszabb időn át is tárolják. Egy jól áttekinthető objektumban kifejezetten erre a célra felszerelt helyiségekben tartják rendszerezve a termékeket. A raktározás egyfajta állagmegóvó tevékenység is.

Azt, hogy milyennek kell lennie a raktárnak, alapvetően a vállalat kereskedelmi tevékenysége határozza meg. A nagyobb társaságoknak, üzlethálózatoknak példul jóval kiterjedtebb tárolókapacitásra van szüksége. Ebben az esetben akár több létesítményben is folyhat a raktározási tevékenység. A kisebb forgalmú üzleteknél általában közvetlenül a kereskedelmi egységeknél oldják meg a tárolást.

Amit egy raktárnak tudnia kell

Ha van ugyan raktárunk, de abban csak kaotikusan lehet tárolni az árucikkeket, akkor az olyan, mintha nem is lenne. Van ugyanis néhány alapkövetelmény, ha igazán hatákony készletkezelésre törekszünk:

  • A raktár védelmet nyújtson az árunak mennyiségileg és minőségileg is.

  • A korszerű, egyszerű árumozgatás lehetőségét is meg kell teremteni.

  • Fontos, hogy szállítójárművek könnyen meg tudják közelíteni a létesítményt.

  • A megfelelő munkakörülmények elengedhetetlenek.

A raktár helyét illetően döntő az, hogy milyen kereskedelmi tevékenységet folytatunk és milyen árut tárolunk benne. Ugyanakkor az értékesítés módja és logisztikai teendők is lényegesek ebből a szempontból. Mindezt mérlegelve döntsünk arról, hogy árucikkeinket hol és hogyan tároljuk!

logzicom-2024-marcius-linkmarketing-1.jpg

Készlet- és raktárkezelés ERP-vel

Miután tisztáztuk, hogy mi a raktár fogalma, fixáltuk a helyét, kibéreltük, megvettük vagy felépítettük, a következő fontos lépés a hatékony működtetés. Ebben segítenek az olyan vállalatirányítási rendszerek, mint a Logzi, melynek vonalkódos készlet- és raktárkezelő modulja kezeli a bevételezést, kiadást. Támogatja a leltározást is, és vonalkód-leolvasóval figyeli a raktárkészlet mozgását az egyes telephelyeken vagy akár közöttük. Ezáltal egy jól működő raktározási tevékenység alakítható ki.

Láthatjuk, hogy a raktárak sajátos, belső működése átlátható, nyomon követhető folyamatok kialakítását igényli. Ha még nincs ügyviteli rendszerünk, mérlegeljük mindenképp a szükségességét, hiszen nagyban hozzájárulhat vállalatunk sikereihez!