Múlt hét pénteken este egy hollywoodi moziban megtörtént a Gladiátor 2 első vetítése, és a jelenlévők máris Oscar-esélyesként emlegetik Ridley Scott klasszikus történelmi eposzának a folytatását. Leginkább Denzel Washington alakítását méltatták, de Paul Mescallal és Connie Nielsennel kapcsolatban sem fogták vissza magukat, miközben a színészek magát a 86 éves Scottot dicsérték a vetítés után tartott beszélgetésben. Washington az Amerikai gengszterben már együtt dolgozott a brit rendezővel, a Gladiátor 2-ben pedig egy Macrinus nevű római férfit játszik, aki rabszolgasorból emelkedett fel olyan szintre, hogy már a birodalom ügyeibe is beleszólása van. A színész nem sokat gondolkodott, amikor Scott megkereste az ajánlattal, gyakorlatilag rögtön igent mondott a szerepre.

Felépítette Rómát, nekünk csak fel kellett venni a ruhánkat és elkezdeni beszélni. Játék volt az egész. Tudjátok, móka. Csak fogd a felszerelést és mehet. Én így tekintettem rá. Azt mondtam: ’Felveszem ezt a jelmezt, ezeket a gyűrűket, aztán jöhet az őrület’” – fogalmazott Washington.

Az Oscar-jelölt Paul Mescal a film főhősét, Luciust formálja meg, aki ugyan kicsit izgult a Scott-tal való közös munkával kapcsolatban, ám végül mégis elégedetten tudta le a feladatát, és ámulattal beszélt a folytatás epikus nyitójelenetéről, amiben a Pedro Pascal alakította római hadvezér egy hatalmas hajóflottát vezetve támad Nyugat-Afrika partjaira.

Azt hiszem, kilenc nap alatt leforgattuk. Nem ismerek más rendezőt, aki ezt meg tudta volna csinálni. Éppen egy cigarettát szívtam, amikor Ridley odajött egy szivarral a szájában, és csak leült. Teljesen összesz*rtam magam, ő meg rám nézett, és azt mondta: ’Ideges vagy? Ennek k*rvára nem veszem hasznát.’ Aztán elindította a kamerát.

Miközben Washington és Mescal új belépők a második részben (habár utóbbi karaktere már az első felvonásban is szerepelt, csak ott még nem ő játszotta), addig Connie Nielsen Lucius anyjának a szerepében a visszatérők sorát gyarapítja, és elmondta, hogy Scott most sokkal gyorsabban dolgozott, mint az első rész forgatásán, jó 25 évvel ezelőtt.

Ami akkor három órába telt volna, most 20 percet vett igénybe. Annak ellenére, hogy vagy 3000 statisztát, hatalmas járműveket és őrületes díszleteket kellett mozgatni. Nem hittük el, milyen gyorsan megy.

A Gladiátor 2 november 14-én érkezik a hazai mozikba, és ha hihetünk Scott szavainak, akkor már a harmadik rész is készülőben van.

A borítókép forrása: Variety