A böngészőben futtatható játékok nagy népszerűségnek örvendenek mindenhol, bár ezek inkább a casual kategóriába tartoznak, így a megjelenítésben, játékmenetben, összetettségben, kihívásban messze elmaradnak a cédén/DVD-n megvásárolható valódi játékoktól.

A David Perry által megalkotott rendszer, a Gaikai az előbbi sémát követi. Az eredetileg adathordozó korongra égetett játékokat ezentúl majd a böngészőnkben futtathatjuk, de anélkül, hogy bármilyen fájlt letöltenénk, vagy lemezt vásárolnánk. A rendszer tesztelése e hónap végén kezdődik, elsőként Európában.

Természetesen Perry is a kihívásokról beszélt egy interneten megjelent e-mailben. „Ennek a zárt bétának kettős célja van. Az első, hogy megtaláljuk a szervereink végső beállításait, mielőtt nagy számban rendeljük meg ezeket. Úgy gondoljuk, hogy megoldottuk a feladatot, de biztosak lehettek abban, hogy több processzorral is teszteljük a rendszert, minden nap." A tervek szerint több helyen lennének Gaikai szerverek felállítva, hogy elkerüljék a lagot.

"A második cél, hogy öregebb gépeken is lehessen használni a szolgáltatást. Nagyon sok levelet kaptunk, melyben leírták, hogy számítógépük megfelelő teljesítményű. Mindenkit emlékeztetek, hogy a mi rendszerünkben nem szükséges 3D-s kártya a 3D-s játékok futtatásához... Szeretnénk a lehető legszélesebb felhasználótábort elérni, így az irodai gépek tulajdonosaira is számítunk.”

Aki akar, a Gaikai hivatalos weboldalán tud jelentkezni a bétára, melynek európai befejezése után az USA-ban folytatódik a teszt. Ha Dave Perry számítása bejön, nemcsak az OnLive talál nagyon komoly kihívóra, de egyúttal a böngészős játékok is megváltoznak, örökre.