Noha most szeptemberben már a 10. (!) Fűrész-film kerül a mozikba, nem szabad elfeledkezni arról, hogy honnan indult világhódító útjára Jigsaw (a magyar szinkronban elég zavaró, hogy majdnem minden részben más-más néven szólítják a Tobin Bell által életre keltett sorozatgyilkost), a legendássá vált "igazságosztó". James Wan és Leigh Whannell (az első filmben ő Adam, az egyik szereplő) kultikussá vált horrorja mindössze 18 nap alatt készült el és 2004-ben került bemutatásra. A borzasztó kis büdzséből táplálkozó film hatalmas siker lett. Bár a sztori egy kissé kusza, de feleannyira sem, mint a széria későbbi részeiben, ahol úgy fonják a történet szálait, mint egy pók a hálóját. Az első rész igazi klasszikus, hiszen ki ne emlékezne a híressé vált láblevágásra, vagy a filmvégi, jókora gyomrosként érkező csavarra, amely láttán annak idején mindenkinek tátva maradt a szája. A Fűrész egy rendkívül okos film lett, szóval borítékolható volt a folytatás – amiből több is lett. Lehet vitatkozni azon, hogy ezek már teljesen feleslegesek és erőltetettek voltak, de szépen teljesítettek a mozipénztáraknál. Bár a különféle furmányos halálcsapdákat és gyilkolószerkezeteket már én is untam, a történet mégis lekötött annyira, hogy érdeklődve várjam a Fűrész egyre újabb részeit. Nagyon tetszett, amint egyre több kérdést válaszoltak meg az események előrehaladtával, amint fel-feltűntek régebbi (néha már halott) szereplők és amint a véres macska-egér játék az elkerülhetetlen végkifejlet felé közeledett.

A Fűrész-széria viszont a további részeknek köszönhetően elég megosztó lett. Lehetett imádni és utálni is egyben, de aki nem ült le elé túl nagy elvárásokkal, viszont tisztában volt a cselekménnyel, az remekül szórakozhatott – és még az sem jelentett problémát, hogy az egyes részeket jobbára más-más rendező dirigálta. A végére jól összeállt a kép, minden lezárásra került, és ha nem nézzük a sokszor feleslegesnek ható véres jeleneteket, akkor kapunk egy nagyszerűen felépített történetet, megannyi csavarral és gondolkodásra késztető részlettel, remek képi világgal (érdemes a színekre jobban odafigyelni) és emlékezetes zenével – a Hello Zepp azóta instant klasszikussá vált. Eltelt pár év, befutott a Fűrész: Újra játékban, majd jött egy olyan felvonás is, amire semmi szükség nem volt. Nehéz egy több éve lerágott csontként kezelt filmsorozatból bármi újat mutatni. Általában ilyenkor szokott jönni a teljes reboot, ami az alapokhoz nyúl vissza, esetleg egészen új megközelítésből próbál elmesélni egy vérfrissített történetet. Számítottam arra, hogy a Spirál a Fűrész-veterán Darren Lynn Bousman rendező (Fűrész 2-3-4) ellenére is úgy földbe fog állni, mint annak a rendje, de arra a mindent elsöprő, pusztító alpáriságra, ami ebben a filmben fogadott, egyszerűen nem voltam felkészülve. És amint a Spirál: Fűrész hagyatéka mozikba került, már fel is röppentek a hírek, hogy készül a Fűrész 10 – a rendezői székbe ezúttal a 6. és az Utolsó fejezet részekért felelős Kevin Greutert ülhetett.

Éjszaka landolt az első Fűrész 10 előzetes, ami… nem is lett rossz! A sztori az első és a második film eseményei között fog játszódni, mikor John kétségbeesésében Mexikóba utazik, mert azt az információt kapja, hogy ott egy speciális klinikán kigyógyíthatják a rákból. John kés alá fekszik, azonban később kiderül, hogy semmiféle műtétet nem hajtottak végre, csupán lenyúlták a pénzét – és már nem ő az első áldozat. Ezután természetesen jön a bosszú. Az alkotók szerint ez a rész minden kérdést megválaszol, ami eddig felmerült a rajongókban, de teljesen önálló filmként is megállja majd a helyét. A képi világ már most nagyon tetszetős, a csapdák kellően durvának néznek ki és ha figyelmesen nézitek az előzetest, 1:50-nél látható benne az első rész helyszíneként szolgáló fürdőszoba, a halott Adammel a háttérben. Emellett persze Amanda visszatérése is remek hír, a pletykák szerint pedig Costas Mandylor, azaz Hoffmann nyomozó szintén tiszteletét teszi. Mivel új Fűrész-játékok is készülnek, valószínűleg a Lionsgate most megpróbálja ismét feltámasztani a szériát, úgyhogy nem lenne meglepő, ha ezentúl megint évente érkezne egy-egy újabb felvonás. Persze ez nagyban függ attól, hogy a Fűrész 10 mennyire lesz sikeres – szeptember 29-én kiderül!