Fogfájás ellen gyógynövények

Azt a tényt, hogy már az ókori Egyiptomban és Kínában is keresték a fogfájás ellenszerét, számos írásos emlék támasztja alá. Ebben a korszakban - mivel nem fogyasztottak sok cukrot, és mesterséges anyagot - még nem a fogszuvasodás okozott gondot, hanem a fogak mechanikai sérülése. A fogfájás enyhítésére többféle módszert találtak ki, amelyeket rituális szokásokkal is ötvöztek (amuletteket viseltek, holdfényben imádkoztak). 

Elkezdték vizsgálni és kipróbálni azokat a növényeket, amelyek csökkenthetik a fájdalmat. Ilyen volt a kokacserje és az ópium. Különböző gyógynövényeket alkalmaztak szájöblögetésre. A gyulladások ellen fokhagymát használtak. Ha semmi nem segített, akkor a fájdalomtól a beteg fog kitörésével vagy kihúzásával szabadították meg a pácienst.

A foghiány pótlására is tettek kísérleteket

Már a Bibliában is található utalás arra, hogy fából faragott foggal pótolták a foghiányt. A VIII. században az etruszkok már készítettek aranyból, marhacsontból vagy elefántcsontból műfogat, amit arany pánttal rögzítettek a szájban. Ezek az apró szalagok körbefogták a fogat, amit vagy kis szögekkel rögzítettek, vagy ráforrasztottak a még meglévő ép fogakra. Ezek a fogak azonban nem voltak alkalmasak a rágás funkció betöltésére, viselésük meglehetősen kellemetlen lehetett.

https-wwwjildentfr-2021-november-cikk5.jpeg

Igazi áttörés majd csak a XVIII. században történik a fogászat területén

A foggyógyítást a XVII. századig a legváltozatosabb eredeti szakmával rendelkezők végezték - egyetlen feltétel és elvárás a kézügyesség és a tapasztalat volt. A 18. században azonban a medicina tudománya, az állam és a helyi hatóságok által kontrollált keretek közé, egy jól kidolgozott rendszerbe kerültek azok, akik eme tevékenységet művelhették.

Pierre Fauchard - akit azóta a modern kori fogászat atyjának neveznek - ebben az időben 1728-ban írta meg korszakalkotó fogászati művét. A kétkötetes könyv egyesítette az összes tudásanyagot, amit a fogakról és a fogászatról addig tudni lehetett. 

A francia nemzetiségű Duchateau 1774-ben elkészítette az első fogpótlást (teljes fogsor), ami porcelánból készült, őt követte az olasz Fonzi, akinek már sikerült egyetlen fogpótlást is porcelánból elkészítenie, ezek már a rágási funkciót is vissza tudták adni. 

A fogászat fejlődése Franciaországhoz köthető

Franciaországban a 18. században alakult ki a fogorvos-sebészet rendje, fogászati iskolák alakultak. Ott már az 1840-es évektől használtak fájdalomcsillapítót a kezelésekhez. 

Ma már lehetőség van kiváló minőségű fogászati implantátumok beültetésére. A budapesti Jildent Clinique implantológus orvosainak a szakértelmével te is visszakaphatod a mosolyod szépségét, és a fogsorod rágófunkcióját.