Akadnak ugyan olyan játékosok, akik szeretik a polcukon tudni a megvásárolt programokat, ám ettől függetlenül kétség sem férhet hozzá, hogy a felhasználók zöme ma már inkább a digitális áruházakban költekezik. Ebből adódóan nem túl meglepő, hogy első körben még a tavalyi év egyik legjobbjának tartott Alan Wake 2 is elkerülte a lemezeket (októberben ugyebár mégis érkezik a fizikai kiadás a Limited Run Games jóvoltából), ahogy az Xbox idei nagy dobásának szánt Senua's Saga: Hellblade 2 sem került korongra, na de mi a helyzet a többi nagy kiadóval?

resident-evil-capcom-lemez-fizikai-kiadas-digitalis.jpg

Nos, egyelőre jó kérdés, hogy mit hoz a jövő (bár a Ubisoft egyik vezetője már jelezte, hogy náluk nem fognak eltűnni a dobozos példányok), a Capcom viszont nemrégiben nyomatékosította, hogy rá bizony a továbbiakban is számíthatnak a gyűjtők. A Resident Evil, a Street Fighter és a Monster Hunter-szériáért felelős cég a 45. részvényesi találkozót követő kérdezz felelek- során értekezett arról, hogy bár egyértelműen túlsúlyban vannak a digitális eladások, az elkövetkezendő években sem lesznek a fiókba zárva a fizikai kiadások, mivel a felhasználók egy része továbbra is igényli őket.

Az eseményen kiderült, hogy a 2023-as pénzügyi évben az eladások 90,1%-át tették ki a digitális példányok, az előrejelzések szerint pedig ez a szám a 93%-ot is meghaladja majd az aktuális pénzügyi esztendőben, szóval a Capcom lényegében a játékosok egy nagyon pici szelete miatt tart ki a lemezek mellett – ez azért mindenképp becsülendő, nemde? A jelek szerint tehát a stúdió legnagyobb franchise-ai a jövőben is felkerülhetnek majd a polcokra, ám a kisebb címek vélhetően csak digitálisan fognak megjelenni – remek példa erre a július 19-én debütált, egyébként a Game Pass kínálatában is elérhető Kunitsu-Gami: Path of the Goddess.