A Call of Duty-k és Battlefieldek évről-évre egyre realisztikusabban prezentálják, hogy milyen is lehet ott állni a frontvonalon, és erre a Brit Királyi Légierő egyik tábornagya is felfigyelt – játékosokat keres Reaper drónok irányítására.

A The Guardian azt írja, hogy Greg Bagwell nyugalmazott tábornagy egy parlamentáris csoportnak azt nyilatkozta, hogy megfontolhatnák, hogy „18-19 éveseket a playstationös hálószobájukból” alkalmazzanak a harci drónok működtetésére.

„Fel kell mérjük, hogy egy 18-19 éves fiatalt be tudunk-e tenni egy Reaper vezérlőfülkéjébe, és azt mondani neki: rendben, még sohasem csináltál ilyet, de nem számít, tudod ezt irányítani” – mondja Bagwell. „Ahhoz, hogy igazán jó Reaper irányító lehess, kell legyen egy háromdimenziós képed arról, hogy mi folyik körülötted, akkor is, ha 3000 mérföldre vagy onnan. Háromdimenziós sakkot játszol a fejedben, szóval megérted, hogy az adott darabok hogyan illenek össze, amikor ott van előtted a célpont.”

„Hét éven keresztül az irányítóinknak nem engedték, hogy visszalépjenek, és felmérjék a helyzetet, mert folyamatosan segíteniük kellett a legénységet, hogy előre nyomulhassanak” – folytatta Bagwell, majd kifejtette, hogy az operátorok hiányából adódóan a Brit Királyi Légierő alkalmazottai nagy gyakorisággal hagyták ott munkájukat stressz vagy mentális betegségek miatt. Szóval a frissítés jól jönne nekik, de hogy ehhez tényleg a videojátékok mögül kéne kiragadni fiatalokat, az azért erősen megkérdőjelezhető.

raf-drone.jpg

A szép, új jövő. A gyerek tegnap még a Call of Duty-ban irtotta a digitális katonákat, holnap már igazi drónnal csinálja ugyanezt a valódi ellenséggel. Erről nekem a Végjáték című könyv ugrik be.