Noha mostanra elég sok olyan online videójátékos áruház van, ahol gyarapíthatjuk a gyűjteményünket, szerencsére kifejezetten nagy a keresztmetszet az egyes boltok kínálata között. Persze bőven akadnak kivételek, elég csak a nemrég egy álleejtő videóval bemutatkozó Star Wars Outlaws-ra gondolni, amelyről hamar kiderült (pontosabban kiszúrta egy szemfüles ResetEra-felhasználó), hogy PC-n bizony csak Ubisoft Connecten fogunk tudni ellátogatni a messzi-messzi Galaxisba – legalábbis egy darabig egészen biztosan. Ennek apropóján most röviden áttekintenénk, hogy melyik fontosabb bolt nyújtja a legjobb szolgáltatást, figyelembe véve a játékok listáját, az akciókat és az exkluzivitást.

stores.jpg

Értelemszerűen a 2003. szeptemberében indult Steammel illik kezdeni a felsorolást, hiszen hiába a megannyi áruház, még mindig a Valve kreálmánya a legnépszerűbb a felhasználók körében. Nem véletlenül, mivel rengeteg ideje volt kiforrnia magát, így nem csupán a ez rendelkezik a legnagyobb könyvtárral (több mint 50 000 játék található benne jelenleg, plusz a DLC-k és a modok), de itt a legjobb az értékelési rendszer is (melyhez hasonlót igazából csak a GOG-on láthatunk), ami sokat segíthet annak eldöntésében, hogy megvegyünk-e egy adott programot – persze ilyenkor mindig számoljunk az esetleges review bombinggal. Mindemellett rendkívül modern (bár néha kissé túlzsúfoltnak ható) kezelőfelülettel bír, vannak teljesítmények (és ebből adódóan szintlépés), könnyedén felvehetjük a kapcsolatot a barátainkkal, akadnak fórumok, több mint 30 támogatott pénznem és számos fizetési mód, valamint egy könnyen átlátható könyvtár. Ugyanakkor pont a rengeteg tartalom lehet kissé nyomasztó, mert a tonnányi közepes, vagy épp az alatti cím miatt simán elmehetünk olyan alkotások mellett, amelyek esetleg érdekelnének. Az akciók (és a néhanapján érkező ajándékok) persze rendre kárpótolnak az esetleges kellemetlenségekért, hiszen jelentős összegeket spórolhatunk egy-egy szezonális vagy valami különleges alkalomból indult leárazás miatt – nem véletlenül született a rengeteg mém, melyeken Gabe Newell vigyorog, mint a töklámpa, miközben a pénztárca meg sír a sarokban.

steam.jpg

Ideje is átnyargalni a következő boltra, ami pedig az egyre közkedveltebb GOG. A CD Projekt RED platformja persze nem véletlenül olyan népszerű, a DRM-mentesség ugyanis egy olyan fegyvertény, amit a konkurencia bizony nem képes felmutatni. Ennek köszönhetően nincsenek röghöz kötve a játékaink, így attól sem kell tartanunk, hogy esetleg idővel eltűnnek, vagy kevesebb lesz bennük a tartalom – elég csak a GTA-sorozatból kikerült zenékre gondolni. Emellett a régebbi gyöngyszemek kedvelői is itt érezhetik otthon magukat a leginkább (nem véletlen a Good Old Games elnevezés), tekintve, hogy a nosztalgiavonat minden esetben modern vagonokkal fut be, így nem kell aggódni az esetleges kompatibilitási problémák miatt. Ehhez jön még az is, hogy a nagyobb leárazások általában előbb elstartolnak, mint Steamen, a GOG Galaxy 2.0-nak köszönhetően pedig végre egy helyen tudhatjuk a teljes gyűjteményünket – más kérdés, hogy így is szükség van a többi launcherre. A UI kellően letisztult és átlátható, kedvezőbbek a visszatérítési feltételek (cserébe többet kell rá várnunk), és a tartalom is jobban (sokkal jobban!) meg van szűrve, így kevesebb szemét akad a horogra.

Ezúttal azonban a mérleg másik serpenyőjébe is több dolog került, mivel számottevően kevesebb alkotás van a könyvtárban, mint az előbbi áruház esetében (a cikk írásának pillanatában 8243 találatot dob ki a szűrő, de ebben a DLC-k és az extrák is benne vannak, különben csak 5417), sok AAA cím ráadásul késve érkezik a versenytársakhoz képest. Emellett a támogatott pénznemek és a fizetési módok száma sem túl magas, valamint a cross-platform multiplayer is hiányzik pár játéknál, a fórumoktól pedig – a kevesebb felhasználó miatt – ne várjunk túl nagy aktivitást. Cserébe néha akadnak ingyenes játékok (általában kisebb címek, de ajándék lónak ugyebár ne nézd a fogát), valamint csak itt elérhető extrák – például a Cyberpunk 2077: Phantom Libertyhez érkező The Witcher tartalmak.

gog.jpg

Persze, ha ingyenes játékokról van szó, akkor nem nagyon van kihívója a 2018. decemberében elrajtolt Epic Games Store-nak, amely hetente kényeztet el minket jobbnál jobb (persze akadnak kivételek) címekkel, miközben nekünk még csak résnyire sem kell nyitni a pénztárcánkat. A karácsonyi időszak alkalmával ráadásul nem hetente, hanem naponta érkeznek az újdonságok, bár ilyenkor többnyire "csak" radar alatti apróságokkal gazdagodhat a repertoár. Na de tud-e valamit ezen kívül az a launcher, amit a Steam riválisának szántak? Nos, az ingyenes játékoknak köszönhetően apránként kiépült egy masszív közösség az EGS köré, ezek a játékosok viszont továbbra sem nagyon tudnak értekezni egymással, „hála” a közösségi funkciók szinte teljes hiányának. De igazából más területeken sem domborít a rendszer, mivel a böngészésen és a vásárláson túlmenően nem sok dolgot tudunk csinálni – világos, hogy egy áruházban ez a lényeg, de a telefonnal sem csak telefonálunk, ugyebár. A kezelőfelület ellenben rendkívül puritán (a jó értelemben véve), folyamatosan fejlődik, így a hiányosságok még könnyedén bekerülhetnek, forintban látjuk az árakat, na és persze ott vannak az exkluzív címek, úgymint az októberben érkező Alan Wake 2, a Dead Island 2, a Saints Row, az Assassin’s Creed Mirage, a Tchia és a Rocket League. Ha tehát valaki ezekkel szeretné múlatni az időt, és egy PC duruzsol a szobában, akkor bizony a Fortnite készítőinél kell költekezniük.

egs.jpg

És ha már a Star Wars Outlaws-nak köszönhetően íródott ez a cikk, nem szabad megfeledkeznünk a Ubisoft Connenctről sem, ami egy olyan ökoszisztémának tekinthető, amely egyesítette az áruházat, a Ubisoft+-t és a Ubisoft Clubhoz köthető jutalmakat. Értelemszerűen a Ubisoft Store-ban éri meg a leginkább bezsákolni a francia kiadó saját játékait, mivel ebben az áruházban vannak a legnagyobb leárazások, plusz így egyetlen helyen érhetjük el a gyűjteményünket. Ráadásul olyan szintű összeköttetés van a közösség és a platformok között, hogy eszköztől függetlenül tudjuk felvenni a kapcsolatot másokkal, a legújabb játékaik (az oldal szerint egyelőre csak Assassin’s Creed Valhalla, az Immortals Fenyx Rising és a Riders Republic támogatja ezt a rendszert) esetében pedig már a mentés is ide kerül, így akkor sem kell félnünk, ha esetleg gépet váltanánk. Természetesen egy kiadó saját launcheréről van szó, tehát a lehetőségek tárháza itt nagyjából ki is merül (az EGS-hez hasonlóan ugyan van „Hírek” menüpont, de nem valószínű, hogy amiatt regisztrálnának az emberek). Viszont, ha valakinek az Assassin’s Creed, a Watch Dogs vagy a Far Cry-széria jelenti az élet értelmét, esetleg a nap nagyrészében a Rainbow Six Siege-ben osztogatja a fejeseket, az keresve sem találhat jobb helyet ennél.

ubiconnect.jpg

Természetesen az imént ecsetelt áruházak és launcherek mellett is akadnak még olyanok, amelyekről értekezhetnénk, (példának okáért az Origint kiváltó EA App), ám úgy érezzük, hogy a felsoroltak bőven képesek lefedni a vásárlói igényeket (sőt, a Ubisoft Connect már igazából ki is lóg egy kicsit a sorból). Egyelőre tehát nem kell egy tucat helyen nézelődnünk ahhoz, hogy minden olyan játékot beszerezzünk, amelyhez kedvünk szottyan, de tény, hogy, akadnak azért platformhoz láncolt tartalmak, és a jövőben valószínűleg még több ilyen esettel kell majd számolnunk.