A tavalyi év egyik legmegdöbbentőbb híre volt, hogy a BioWare-t alapító Dr. Ray Muzyka és Dr. Greg Zeschuk elhagyták a játékipart évekig erősen meghatározó csapatot. Sokan a Mass Effect 3 körül kirobbant botrányt látták a dolog mögött, mások az EA erőszakos tulajdonlási politikája miatt csóválták a fejüket. Valódi okot azonban egyikük sem mondott, de persze a szokásos "új kihívásokra vágyunk"-szöveg mindkettejük szájából elhangzott.

Nos, most az épp sörfőzéssel foglalkozó Greg Zeschuk szóba állt a GamesIndustry újságírójával, az interjúból pedig több érdekességet is megtudtunk a legendás tervezőről. Többek között azt, hogy esze ágában sincs új játékfejlesztő csapatot alakítani, sőt, összességében elege van a játékokból, már nem fűti a belső tűz, és legfeljebb tanácsadóként hajlandó foglalkozni a témával. Greg az EA-vel ápolt kapcsolatról is pozitívan nyilatkozott, sőt, szerinte remek döntés volt eladni a BioWare-t, és személy szerint nagyon élvezte, hogy beleláthat egy multinacionális vállalat működésébe.

Az új konzolokról is beszélt egy keveset, ám nem olyan pozitívan, mint a legtöbb fejlesztő szokott.

"Mindenki az új konzolokban reménykedik, holott szerintem nem lesznek olyan nagy durranások. Sokat aggódom, hogy ha a Microsoft és a Sony nem húz elő valami csodát a varázskalapból, akkor minden marad a régiben, újracsomagolva, és nem hiszem, hogy változtatnának a mostani üzleti berendezkedésen. Nem is látom, hogyan lehetne -- ilyen az ipar és kész."


És hogy milyen az az "ilyen"? Beteg:

"A régimódi játékvilág beteg iparát éljük -- azaz a tradicionális játékeladások idejét --, és ahogy az EA átállt a digitális útra, úgy változott vele a piac. Csakhogy ez a változás nem tömi ki a réseket."

Az Activison Blizzard a BioWare alapítója szerint egyelőre jól keveri a kártyákat, de sikere nem tarthat ki olyan sokáig.

"Az Activison Blizzard nagyon jól dolgozik, mert fókuszáltan, egy-egy ágazatra figyelve fejlesztenek. De meddig tarthat ez, most komolyan? A Blizzard kevés cím gyártására állt rá, csakhogy egy franchise sem tart örökké. És nyilvánvaló, hogy keményen küzdenek, hogy kitöltsék a játékaik közti űrt."

Greg a konzolos játékeladások csökkenését is az elavult módszerek eredményeként értelmezi, és nem érti, miért mondott le John Riccitiello, hisz egy csomó játékot eladtak az elnöksége alatt. Párhuzamot vont ugyanakkor az EA elnökének távozása és a Square Enix feje, Vada Joicsi felmondása között, aki szerinte szintén jó vezető, mégis le kellett lépnie. Ray Muzykáról ellenben egy szót sem szólt -- reméljük, azért róla is hallunk a közeljövőben.

A BioWare alapítója szerint beteg a játékipar