Vallettát urak építették az uraknak, mivel az itt élő lovagok a legnemesebb európai családokból kerültek ki. Arisztokrata származásukat a nagyszerű barokk építészeti jegyek tükrözik az épületeken, hiszen a lovagok terve az volt, hogy olyan fővárost hoznak létre, amely felveszi a versenyt az európai nagyvárosokkal.

Ez a kicsi város tele van látnivalókkal, máig visszaadja 16. századi eleganciáját, és a történelem hangulata sűrűsödik össze egy egészen kis területen. Málta egyik legszebb látnivalója Valletta, amit ugyan be lehet járni egy nap alatt, de érdemes ide többször is visszatérni. 

Felfedezőtúra a szűk utcácskákban

A régi házak jellemzően sárga, piros, zöld vagy kékre festett zárt balkonokkal a város szimbólumainak számítanak, a tömör fa bejárati ajtók pedig termetes kopogtatókkal vannak ellátva. Színek sokasága varázsolja egyedivé és hangulatossá Vallettát. 

wanderershu-2023-majus-linkmarketing-2.jpg

A keskeny mellékutcákat járva nagy szintkülönbségekkel kell megbirkóznod, elképesztően sok lépcsőt kell megmásznod, de megpihenhetsz rengeteg fenséges ételt kínáló éttermekben is közben. Műemlékek, templomok és múzeumok is felfedezésre várnak a séta alatt. Ez az a hely, ahol nemcsak kulturális és építészeti, hanem történelmi és gasztronómiai élményekkel is gazdagabb leszel. 

Csinos kis butikok is megbújnak a szűk utcákban, ha a divat szerelmese vagy, feltétlenül nézz be ezekre a helyekre is!

A Nagy Kikötő és a Szent Elmo erőd

Az Európai Unió legkisebb fővárosának lakossága nem sokkal több a 6.000 főnél, de szezonban több a turista, mint a helyi lakos. Emellett Európa egyik legnagyobb kikötőjével büszkélkedhet, amelyet a világ egyik legnagyobb erődítménye vesz körül. A Nagy Kikötő kedvenc találkozóhelye az utazóknak, hiszen ide futnak be a különböző nemzetiségű hajók.

A Szent Elmo erőd otthont ad a Nemzeti Háborús Múzeumnak, itt tekinthető meg a 3 repülőgép egyike, amely Olaszország ellen szolgált. Itt látható a György-kereszt is, amelyet VI. György angol király adományozott minden máltai embernek a bátorságukért. 

A Szent János-társkatedrális

Ez a csodaszép díszes templom 1577-ben készült el, és Európa egyik legnagyobb barokk temploma. Lélegzetelállítóan gyönyörű belső terét egyszerű homlokzata nem igazán tükrözi, de érdemes megcsodálni a belsejét a gazdagon díszített falakkal és mennyezeti festményekkel. 

A templom legismertebb műalkotása Caravaggio Keresztelő Szent János lefejezése című festménye. A kápolnák a különböző európai országokból érkező máltai lovagok régióit tükrözik. 

Szigorú szabályokat kell betartani a bejutáshoz, a vállakat és a karokat el kell fedni, ehhez kendőket is osztogatnak a bejáratnál. Magassarkú cipőben sem lehet bemenni, de ezek használata egyébként sem előnyös a macskaköves utcákon. Ha Máltára látogatsz, ne hagyd ki a programból ezt a bájos kicsi várost!