Amikor a PC Guru hasábjain film vagy sorozat témában írunk, jellemzően az aktuális blockbusterekkel vagy popkult sorozatokkal foglalkozunk. Azonban a streaming csatornákon van egy kategória, amelyik az elmúlt években reneszánszát éli. A hagyományos reality műfaj még a 90-es évek legvégén tört be a Big Brotherrel Európába, és egycsapásra sikersztori lett, gondoljunk csak arra, hogy az első Való Világ termelte ki nekünk pl. Majkát, az a Való Világ, aminek éppen most fut a 12. (!) szériája, és még mindig érdekli az embereket, több mint 20 év után is.

Bár a 2010-es évek a reality elfáradását hozta a lineáris TV-ben, a streaming platformok megjelenésével új erőre kapott a műfaj. A platformok között is élenjáró a Netflix, a műfajban legerősebb alkategória pedig a vetélkedő típusú, ahol a végén csak egy győztes maradhat, vagy csapatban küzdenek a résztvevők valamilyen fődíjért.

Én kifejezetten szeretem a realityket, megnéztem a Hegesztőmesterektől kezdve a Too Hot To Handle-ön át az üvegfúvók versenyéig nagyjából mindent már, de a kedvenc kategóriám abszolút a gasztronómiához kötődő versenyek. Mivel a napokban jött ki a Barbecue csata 3. évada, amitől minden húsimádó embernek garantáltan csorogni fog a nyála, úgy gondoltam, hogy összeszedem, melyek azok a főzés-evés témájú műsorok, amiket minden főzni és enni szerető embernek ajánlott megnézni.

Vigyázat, a tartalom fogyasztása üres gyomorral nem ajánlott!

The Final Table / Mi kerül az asztalra?

Aki rajong a világ különböző kultúráiért és a helyi gasztronómiáért, az imádni fogja ezt a sorozatot: a Mi kerül az asztalra? egy ultramodern stúdióban versenyeztet 12 elit szakácspárost, akiknek minden részben egy bizonyos nemzet ételeivel kell elkápráztatniuk a zsűrit Mexikótól Japánig. Itt humornak nincs helye, vérre menő versenynek annál inkább. A 10 részes sorozat fináléjában a bent maradt párosok már egyedül küzdenek, és 9 séfet kell meggyőzniük arról, hogy helyet érdemelnek a legjobb séfek között.

BBQ showdown / A barbecue-csata

Nagyon veszélyes sorozat, már ha valaki rajong a húsért. A barbecue-csata félprofi és profi szabadtéri grillezőket versenyeztet a barbecue-bajnoki címért, ahol a versenyzőknek hol 5, hol 50 főre kell sütniük. Számomra a legizgalmasabb részek azok voltak, amikor különleges húsokat (pl. mosómedvét) grilleztek, illetve, amikor pl. kiégett, elromlott konyhai gépeket (sütőt, hűtőt) kellett a versenyzőknek újragondolni és smokert csinálni belőle. Az évadok végén a legnagyobb kihívás, egy egész malac megsütése vár a döntősökre, akiknek a tűzgödröt is maguknak kell elkészíteniük.

Street food: Asia / Utcai ételek: Ázsia

Ha valaki rajong az ázsiai ételeként, az félelemmel vegyes áhítattal fogja nézni ezt a sorozatot. A Street food inkább doku-reality, ami élettörténeteken keresztül mutatja be az ázsiai street food kultúrát. A thaiföldi Michelin csillagos utcai rákos omlettől India iszonyatosan fűszeres ételeiig elképesztő kalandban lehet része a nézőknek.

Five Star Chef / Ötcsillagos séf

A véletlenszerű stúdió helyett itt a hét profi séfnek a fine diningot kell a maximumra csavarniuk, hogy London egyik legnépszerűbb éttermét, a Langham Hotelben található Palm Court éttermet vezethessék. Egy Michelin csillagos étterem nem egy stúdió, itt a minőség mellett az árcédula és a koncepció is számít, ráadásul a záró rész egy éles teszt arra, hogy melyik versenyző hogyan tud egyedül vezetni egy konyhát, miközben vendégek tucatjait kell kiszolgálnia. Kifejezetten izgalmas sorozat, ami talán a leginkább közelít a valósághoz.

Pressure cooker / Szakácsok nyomás alatt

A Szakácsok nyomás alatt azért került fel a listámra, mert végre egy műsor, ami kombinálta a Való Világ típusú összezárást és a főzőversenyt. Itt a résztvevők egy stúdióban kialakított hálószobában alszanak, így van, hogy hajnalban kell reggelit csinálniuk, van, hogy többfogásos vacsorát. A legnagyobb csavar az egészben, hogy a szakácsok egymást értékelik, nincs külsős zsűri, és innentől indul a taktikázás meg a barátkozás egymás kiejtésére. Ez a csavar teszi izgalmassá a sorozatot, ami miatt egyébként elférne még belőle 1-2 évad anélkül, hogy elfáradna.

+1: Drink Masters / Italmesterek

Nem épp gasztro, de mégis: ebben a sorozatban profi mixerek mutatják be, hogyan lehet a koktélkészítést művészi szintre emelni. Már az első részben kiderül, hogy egy Margaritát is túl lehet bonyolítani, de én ott dobtam el az agyam, amikor szárazjeget és parfümös üveget használtak koktél készítéshez. A stúdió elképesztően menő, az italok pedig kifejezetten látványosak, és bár több évadot valószínűleg ez a sorozat nem bír el, ez a 10 rész tökéletesen elég volt arra, hogy rendeljek magamnak egy kezdő mixer szettet és nekiálljak itthon kotyvasztani.

Lehet, hogy néhányan hiányolni fogják az Iron Chef / Szuperséf: keressük a legendát sorozatot, de mivel a műfaját és lebonyolítását tekintve nagyon hasonló a Mi kerül az asztalra? műsorához, ezért végül kihagytam. Természetesen a fenti egy szubjektív lista, nyugodtan írjátok meg kommentben, hogy nektek melyik gasztro reality hozta meg az étvágyat!