A számítógépes játékok halottak, szokták hangoztatni a vészmadarak, aminek ellentmondani látszik a Steam tíz éve tartó, töretlen sikere. Immár 65 millió regisztrált fiókkal büszkélkedhet a Valve digitális boltja és DRM-rendszere.

Hogy 2003. szeptember 12-én, a Steam indulásakor számított-e valaki ekkora sikerre, az jó kérdés, de az biztos, hogy a Valve nagyot dobott a mára 2300 játékot a virtuális polcain tudó (ezáltal a digitális játékterjesztés piacából 50-70%-os részesedéssel bíró), a világ legtöbb játékosának gépén megtalálható programmal. Persze a 65 millió fiók nem jelenti azt, hogy ennyi felhasználója is van a Steamnek, hiszen bárki regisztrálhat akár több accountot is. Egy januári kimutatás szerint így sincs oka szégyenkezni a boltnak. Akkor 6,6 millió felhasználóval bírt, ami 300%-os növekedés a 2012-es idényhez képest. S így év végére ki tudja, mennyivel nőtt meg ez a szám, főleg, ha hozzávesszük, hogy a Games for Windows bezárásával rengeteg fejlesztő átpártolt a Valve disztribúciós felületére, áttéve jövendőbeli vagy korábbi játékaikat, mint ahogy az a Batman: Arkham játékok vagy a Bioshock 2 esetében történt.

A Steam tehát tarol, és nyugodtan mondhatjuk, hogy joggal. Könnyen kezelhető, megbízható, átlátható, megszámolni is nehéz, hányféle funkcióval bír, ráadásul remek akciókkal kínálja termékeit, mint például a jelenleg futó Steam Halloween Sale.

steamlogo.jpg