Mindezt csak tovább bonyolítja, hogy még mindig számos olyan tévhit kering a köztudatban, amiknek nincsen valóságalapjuk. Ezekből vesszük most sorra a leggyakoribbakat.

Egy átlagos multivitamin mindenkinek megfelelő

Jó lenne, de sajnos nincs egy olyan univerzális készítmény, amely minden ember számára optimális lenne. Hiszen mindenkinek más az életmódja, az egészségi állapota, a táplálkozási szokásai, az életkora, ezek pedig mind-mind befolyásolják azt, hogy kinek melyik vitaminokból és ásványi anyagokból mekkora mennyiségre van szüksége.

myrob2.jpg

E szempontból még a nem is lényeges, ugyanis a férfiak és a nők szervezetének vitaminigénye is különbözik. Ezért egy nők számára gyártott készítmény összetétele eltérő egy férfiaknak készült termékétől.

A Myrobalan vitaminjai között a VitaMo nevű készítménye például kifejezetten a hölgyek igényei alapján lett összeállítva. A termékben a fontos vitaminokon és ásványi anyagokon kívül 3 olyan gyógynövény kivonata is helyet kapott, melyek jótékonyan hatnak a női szervezet működésére. 

Ezek a fürtös spárga, a hibiszkusz és a citromfű. Az első kettő a női reproduktív szervek működését támogatja, az utolsó pedig idegnyugtató, alvást segítő hatásai miatt ismert. 

Nyáron nem kell multivitamint szedni

Való igaz, hogy nyáron több időt töltünk a napfényben, a szabad levegőn, illetve valamelyest több friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, de ez nem jelenti azt, hogy ilyenkor ne kerülhetnénk vitaminhiányos állapotba!

Bár a multivitaminokat sokan csak télen, a szezonális betegségek elleni védekezésképp szedik, ám sokkal jobb, ha egész évben fogyasztjuk, ugyanis egy jól összeállított készítmény nemcsak a megfázást segít elkerülni, hanem hozzájárul a szervezet egészséges működéséhez is.

Minden készítményből elég napi 1 szemet bevenni

A vitaminokkal kapcsolatos legnépszerűbb spórolós tipp az, hogy csak napi 1 szem tablettát vagy kapszulát szedjünk be, így egyetlen doboz akár 2-3 hónapra is elég. Ugyan valóban léteznek olyan készítmények, melyekből a napi adag csupán egyetlen szem, ám sok termék naponta 2-3 tablettát vagy kapszulát javasol. 

Ezzel pedig a gyártók nem “lehúzni” akarják a vásárlókat, hanem a napi ajánlott mennyiséget szétosztották több adagra, hogy ne egyetlen óriási szemet kelljen bevenni. Ha viszont csak naponta egyetlen darabot veszünk be belőle, akkor az nem fedezi a vitaminszükségletünket. Ezen tehát nem érdemes spórolni, fogyasszuk a készítményt az előírt adagolás szerint!

Ha minden nap eszünk gyümölcsöt és zöldséget, akkor nincs szükség multivitaminra

Bármennyire tudatosan is táplálkozunk, étkezéssel egyszerűen lehetetlen elegendő mennyiségben bevinni a vitaminokat és ásványi anyagokat. Főleg manapság, a gyorsérlelt, futószalagos élelmiszerek korában, melyeknek alacsony a vitamintartalmuk. Ezért még egészséges étrend mellett is szükség van plusz vitaminforrásokra!