Nem a teljes törvényt reformálták meg, így elég könnyen összefoglalhatóak a változások. Ez a cikk épp erről szól, olvass tovább!

A fejlesztési támogatások elszámolása a 2022-es számviteli törvényben

2022. január 1-jétől aktív időbeli elhatárolásként lehet kimutatni az egyéb bevétellel szemben több bevételtípust is. A rendeltetésszerűen használatba vett immateriális javakhoz és tárgyi eszközökhöz kapcsolódó összegekről van szó. Legalábbis ha azok jogszabályi előíráson, szerződésen, megállapodáson alapuló, fejlesztési célra adott, beruházási támogatások várható, még el nem számolt összegei.

central.jpeg

Az összemérés elvének sérülését szerette volna elsősorban megszünteni a jogalkotó ezzel a törvényi változással. Ez ugyebár azt jelenti, hogy a bevételeknek és a költségeknek ahhoz az időszakhoz kell kapcsolódniuk, amikor azok gazdaságilag felmerültek. Ez a társaságok üzletszerű működése mellett, a támogatott beruházásokhoz kapcsolódó utólagos finanszírozás miatt merült fel.

A változásnak köszönhetően 2022-től immár nem fog sérülni az összemérés elve.

Változás a társasági jogban: pótbefizetés

A jogalkotó a Ptk.-ban (A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény) is módosításokat eszközölt. A 2021. évi XCV. törvényben módosításra került a pótbefizetési szabályrendszer. 2022. január 1-jétől kikerül a szabályozás a kft.-kre vonatkozó külön szabályok közül. Egyúttal átültették a gazdasági társaságok közös szabályai közé.

A módosítás értelmében a részvénytársaságok kivételével az összes gazdasági társaság esetén lehetőség van pótbefizetés elrendelésére. A jogalkotó célja ezzel az lehetett, hogy lehetővé tegye a társaságok működési stabilitásának és fizetőképességének hatékony és gyors segítését, helyreállítását.

Van egy további módosítás is benne ezzel kapcsolatban, mely a pótbefizetésekről szól. A veszteség pótlása esetén nem szükséges a tagoknak visszafizetni az összegeket. Nem köteles, de a társaság legfőbb szerve kell, hogy erről döntsön. Ezt a Ptk. 3:99/A.§-ban találjuk. Ha viszont nem szeretnéd te böngészni a Ptk.-t (ami érthető), keresd fel a Central Audit csapatát, akik segítenek neked a számvitel rendben tartásában.

Változás a pénzbeli vagyoni hozzájárulásoknál is

A módosításoknak köszönhetően 2022. január 1-től egyszerűsödik az úgynevezett feltöltési szabály. A Ptk. 3:162. § (1) bek. alapján a társaság jogosult osztalékról határozni, de nem feltétlenül fog mindenkinek kifizetést teljesíteni. Csak annak a tagnak lesz kifizetése, aki már befizette a pénzbeli vagyoni hozzájárulás teljes összegét.

Aki tehát ezt még nem teljesítette, annak az adható osztalékát a nem teljesített pénzbeli vagyoni hozzájárulására számolják el.