Ebben az évben főként a szerepjátékok, FPS-ek, stratégiai játékok és MMOG-k kedvelői örülhetnek, valamint azért tavalyi sikercímek folytatásai is eljönnek hozzánk (példának okáért egyből ott a Dragon Age kiegészítője). Régi ismerősök folytatásainak is örülhetünk, hiszen ezerrel közeledik a StarCraft második részének első falatkája (ugyebár 3 részben kapjuk meg a teljes történetet), valamint újraélesztik az Aliens vs. Predator szériát is, az alaposan átalakított World of Warcraft világáról nem is beszélve. A bejáratott címek mellett jönnek hozzánk olyan újdonsült finomságok is, mint a THQ Metro 2033-ra keresztelt gyermeke. Most pedig tekintsük át, hogy mikre érdemes odafigyelni ebben az évben!

Mass Effect 2 (január 29.)

A BioWare neve már jó ideje összeolvadt a minőségi játékokon túl a Mass Effect-tel is, aminek második része január 29. óta csücsül a boltok polcain (nálunk persze magyar felirattal felvértezve). Pont a mostani számunkban készített drága BadSectorunk egy hét oldalas, mindenre kiterjedő tesztet, amiben majdnem tökéletesre értékelte a játékot. És hogy mire fel ez a magas értékelés? A Bioware hírnevéhez hűen ismét egy lenyűgöző történetet hozott össze, amit alaposan megfejeltek a jól kitalált karakterekkel és a még pörgősebb játékmenettel. Természetesen karakterünket kedvünkre áthozhatjuk az első részből (ami, mint tudjuk, karácsonyi ajándék volt tavaly), de ha esetleg nem játszottunk az előző epizóddal vagy elvesztek a mentéseink, akkor sem kell aggódnunk, hiszen az alábbi honlapon kedvünkre beszerezhetünk többfajta mentést is.


És hogy mit hoz a jövő? Az ígéretekhez híven pár hét múlva jön a harmadik DLC, illetve a készítők már most dolgoznak a Shepard főszereplésével tarkított harmadik, lezáró rész történetén.

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat(február 2.)

Ha kicsit visszamegyünk az időben, méltán emlékezhetünk arra, hogy sosem hittük a S.T.A.L.K.E.R. megjelenését, mivel rengeteg huzavona, tologatás volt a játék készítőinek köszönhetően. Aztán végre eljött hozzánk 2007-ben és egyszerűen jött, látott és győzött. Azóta már kaptunk egy kellemes kiegészítést a Clear Sky személyében, de most a Call of Pripyattal tovább folytatódik a Shadow of Chernobyl története. És nemcsak folytatódik a „mese”, hanem egy új motor is dübörög a játék alatt, ami még részletesebb és ezáltal szebb látványvilágot tár elénk. Aggódni azonban nem kell az új grafikus motor hallatán, hiszen ezzel a benchmark progival letesztelhetitek gépeteket, ami megmutatja, hogy mégis hogyan futna rajta a Call of Pripyat.

Star Trek Online (február 2.)

Egy cseppet vissza kell pörgetnünk az idő kerekét egészen 2004-ig, hiszen akkor döntött úgy a jó ideje már csődöt jelentett Perpetual Entertainment, hogy belevág egy Star Trek MMOG fejlesztésébe. A csődeljárást követően az Atari lecsapott a projektre és szépen át is passzolta azt a Cryptic Studiosnak. A fejlesztők hosszas munkafolyamatának befejeztével adtunk hírt arról, hogy cirka egy hónapja indult el a Star Trek Online bétatesztelése, ami egészen január 26-ig tartott a kiváltságosoknak, valamint az előrendelőknek.

Februári számunkban JohnBart számolt be arról, hogy a Cryptic Studiosnak sikeresen sikerült átadni azt a bizonyos Star Trek-hangulatot, amiért rajongók tömegei rajonganak. Emellett remek fejlődési rendszer és ötletes küldetések segítik a monotonitás elkerülését, úgyhogy ha kedved kaptatok hozzá, akkor látogassatok el a játék hivatalos oldalára némi többletinformáció megszerzésének érdekében.

BioShock 2 (február 9.)

Tíz évvel járunk az első rész történeti idősíkja után, amikorra már sok minden megváltozott, de jó pár dolog még változatlan maradt. Újdonságként jelenik meg, hogy immáron Big Daddyként fogunk kalandozni, és az új történetnek hála eddig nem látott helyekre fogunk eljutni. A szokásos nagybetűs hangulat azonban a régi marad, és most az egyjátékos sztori mellé kapunk egy többjátékos módot is, ahol kedvünkre irthatjuk „embertársainkat”.

Aliens vs. Predator (február 16.)

Az Aliens vs Predatorban újra összecsap az emberek, alienek és predátorok édeshármasa, s csak rajtunk, valamint társaink ügyességén múlik, hogy felül tudunk-e kerekedni ebben a gyomor- és végtagszaggató küzdelemben. Többjátékos megpróbáltatásainkat hét játékmód közül is kiválaszthatjuk, de arra készüljünk fel, hogy a teljes hatás elérésének érdekében sötétben és normál hangerőn kell majd játszanunk. Lesz itt egyébként minden mi szem-szájnak ingere: leszakadó végtagok, literszámnyi vér és sav, hörgő alienek, ordító katonák, brutális kivégzések és még sorolhatnám. Ehelyett inkább nézzétek meg a multiról szóló rövid, de annál tömörebb videót, amit csak erős idegzetűeknek és 18 év felettieknek ajánlunk.

Battlefield: Bad Company 2 (március 5.)

A folytatásban folytathatjuk harcunkat a híres „B” századdal hőn kedvelt PC-nken, de emellett PS3-on és Xbox 360-on is nyomulhatunk vele. A napvilágott látott videók alapján erős Call of Duty: Modern Warfare utánérzése van a dolognak (főleg a hasonló játékmenetnek és módoknak hála), de ne temessük ilyen korán a DICE fejlesztőcsapatának munkáját. Aki beszerezte aktuális számunkat és mellé még rendelkezik is a játékhoz szükséges vassal, az már bizonyára vígan tolja a Bad Company 2-t, ugyanis minden újság mellé csomagultunk nektek egy-egy, a béta kipróbálására feljogosító kódot. A bétateszt egyébként január 28. óta tart, és február 25-én fog végződni.



Aki lázba jött a videó megtekintése után, az kattanjon rá a játék hivatalos oldalára!

Dragon Age: Awakening (március 16.)

A tavalyi év legjobb szerepjátéka egyértelműen a BioWare szerzeménye, a Dragon Age volt, ami hosszú órákra képes volt a képernyő elé szegezni bennünket (főleg hogy még magyar feliratot is kaptunk mellé). Míg várunk a Return to Ostagar DLC-re, addig sem kell aggódnunk, hiszen pár héten belül jön az alapjáték első kiegészítőlemeze (ismételten felirattal megerősítve). És hogy mit nyújt nekünk a közelgő expanzió? Nos, először is egy teljesen új területet, Amaranthint kapjuk majd kézhez megannyi új szörnnyel és kalanddal megspékelve. Emellett a fejlődési szintünk felső határát is feljebb srófolták, valamint jó BioWare szokáshoz mérten lehetőségünk lesz az alapjátékból áthozni szívünkhöz nőtt csapatunkat az újdonsült feladatok teljesítésére. Továbbá új kasztok, mesterségek, varázslatok és megannyi csoda, csakhogy ismét elmerülhessünk több tíz órára ebben a felejthetetlennek ígérkező kalandban.

Assassin's Creed 2 (március 16.)

Ha szeretted az első részt, akkor a másodikat imádni fogod, és ha nem játszottál az első résszel, akkor először a másodikat próbáld majd ki. Ezt teljes bizonyossággal állíthatjuk nektek, hiszen két szerkesztőnk, Darths és Bate egy videoteszt formájában vesézte ki annak idején a játék konzolos változatát, s bízva a Ubisoftban, a márciusban megjelenő PC-s porttal sem lesz probléma. A közelgő megjelenés alkalmából fel is lőttünk egy launch centert, ahol egyből hozzáférhettek a produktummal kapcsolatos legérdekesebb információkhoz. A végére pedig mi más jönne, mint az említett videoteszt:


Metro 2033 (március 16.)

Négy éve jelentették be a Metro 2033-at, ám mára már úgy tűnik, hogy révbe ért a fejlesztőgárda, és március 16-án végre megkaparinthatjuk ezt a horror- és szerepjátékos elemekkel átszőtt FPS-t. A történet alapját Dmitrij Glukovszki azonos nevű novellája képezi, aminek középpontjában főhősünk épp annak a bizonyosnak a közepén csücsül a világvége bekövetkezte után. Történt ugyanis, hogy ellepték a Földet a szörnyek, és ezek között lavírozva kell mentenünk a menthetőt és túlélni ezt a kilátástalannak tűnő helyzetet. Természetesen utunk során a számtalan ellenség mellett barátokra is szert teszünk, akikkel vállvetve próbáljuk meg rendbehozni az emberiség helyzetét.

Splinter Cell: Conviction (április 13.)

Mindenki szeretett volna legalább egyszer az életben különleges ügynök lenni, aki saját kormányának számlájára gyakorlatilag bármilyen módszert felhasználva teheti el láb alól a bűnözőket. Sam Fisher azonban erre a részre már felhagyott az ügynökséggel, és csak egy valami hajtja: a bosszú. Lányát ugyanis megölték és minden követ megmozgat azért, hogy előkerítse és alaposan megbüntesse gyilkosait. A játék továbbra is a kimért és megfontolt játékstílust fogja favorizálni, de az új résszel jön a sokak által kedvelt kooperatív mód is, amiben egyik ismerősünkkel vállvetve göngyölíthetjük fel a történetet. Nézzük, hogy pontosan miről is van szó:

Mafia 2 (május 3.)

Az mára már bizonyos, hogy minden idők egyik legjobban várt folytatása a Mafia II, amit nyolc év alatt sikerült összehozni. Ennek eredményeképp tavasszal már ki is próbálhatjuk kedvenc gengszteres játékunk folytatását, ami joggal pályázhat a GTA IV trónjára. És hogy mit ígérnek nekünk a fejlesztők? A történet alapjául szolgáló forgatókönyv (ami tíz évet ölel fel a játékon belül) mintegy 700 oldalra rúg az első rész 500 oldalával szemben, így biztosak lehetünk abban, hogy hosszú és tartalmas kikapcsolódásban lesz részünk. A másik, hogy mintegy két órányi átvezető videó fogja biztosítani azt a moziélményt, amit már annak idején az örök ellenfél GTA esetében is szerettünk. Ezek mellett rengeteg zene, három család, több alternatív végkimenetel színesíti a játékot, amire már nem kell sokat várni.

Prince of Persia: The Forgotten Sands (május 11.)

Visszatér Perzsia hercege, aki azt kapja feladatául, hogy hatalomra jutott testvérének segítsen a központi hatalom megszilárdításában. A Ubisoft a mostanság népszerű filmes elemekkel és epikus jelenetekkel tűzdelt történetet ígér, amiben visszatérnek klasszikus akrobata és időmanipuláló képességeink is. A temérdek látványos harc mellett a grafikára sem lesz panasz, hiszen az Assassin’s Creed 2 motorja felelős a lenyűgöző látványvilágért.

StarCraft 2 (2010 nyár)

Kilenc év múltán megérkezik a StarCraft folytatása, aminek bétatesztelése még ebben a hónapban elkezdődik a kiváltságosok számára, és ha az ég (valamint a Blizzard) is úgy akarja, akkor nyáron ki is adják a terméket. Szerencsére a három új fajon nem változtattak, így továbbra is maradnak a terranok, protossok és zergek. Ellenben rakatnyi új egységet, valamint egy történet folytatást kapunk az egyjátékos módban, míg a többjátékos részben az új és ropogós Battle.net fogja kiszolgálni a játékosokat.

World of Warcraft: Cataclysm (még ebben az évben)

A különböző földmozgások és vulkáni folyamatok hatására Azeroth világa már sosem lesz olyan, mint korábban, de legalább végre használhatjuk repülő mountjainkat Eastern Kingdomsban és Kalimdorban. Ezt még megfejeli, hogy két új fajjal is gazdagodik a repertoár: a Szövetség oldalára a farkasemberek, míg a Horda oldalára a goblinok állnak. Emellett új fejlődési rendszer segíti a szintező játékosok sorsát, amit még megfejel majd egy ún. guildleveling rendszer is. Továbbá Wintergrasp mellé kapunk egy új csatateret is, Tol Baradot, ahol folytathatják a frakciók örökös harcukat némi honorszerzés reményében. Azt sem szabad elfelejteni, hogy új faj/kaszt kombinációk is lesznek, illetve a maximális szinhatár 85-re tolódik. És akkor még nem is beszéltünk az új dungeonökről és raidekről..