A technológia világában nagyon fontos a kényelem és a funkcionalitás. Ám akkor is szükségünk van olyan helyre, ahol a technika nem érhet minket utol. Nincs wifitől való függés, nincs telefon, csak a csicsergő madarak és a harmónia. Ehhez pedig remek ötlet a sövényfal, ami körbeölel minket a kertben.

Már nemcsak vidéken, hanem a városi kertekben is egyre népszerűbb, ami nemcsak előnyös, de esztétikus is. A privát szféra fogalma teljesen más értelmet nyer a sövényfal telepítésével, ami az online világból képes kiszakítani minket.

Mi az előnye a sövényfalaknak?

Jogos a kérdés, mert számos más lehetőség van kerítésként, de a zöldhöz való ragaszkodásunk mégiscsak egy zsigeri érzés. A PlantStore termékkínálata pedig kielégít minden igényt, ami a természet szeretetéhez köt minket.

Elsődleges előnye az esztétikus megjelenés, ami kívülről nézve is sokkal kedvesebb a szemnek. Emellett pedig belülről olyan harmonikusan illeszkedik a kertünk többi növényéhez, ami tökéletes hátteret ad az oázisunknak.

A sövényfal kedvelői nagyrészt a privát szféra megteremtésének lehetőségét emelik ki leginkább. Hiszen ahogyan mi nem látunk ki az utcára, úgy a járókelők sem láthatnak be a kertünkbe. Ez pótolhatatlan nyugalommal tölt el minket.

Hogyan gondozzuk?

A sövényfalunk csak akkor lesz szép és egészséges, ha megfelelően gondozzuk. Nagyon kell ügyelni arra, hogy a metszése rendszeres legyen. Évente kétszer muszáj gondolni erre a műveletre, mert a kialakított formája csak így maradhat meg.

plantstorehu-2024-julius-0-cikk-1.png

A rendszeresen metszett sövény egyre jobban sűrűsödik, ezért szépen fokozatosan megadja nekünk azt a privát atmoszférát, amit a legdrágább kovácsoltvas kerítés sem tud biztosítani. Tavasszal és ősszel nagyon fontos a metszés, de ettől függetlenül nyáron is gondolhatunk erre a gyorsan növő fajok esetén.

A frissen ültetett sövénynek is lételeme a rendszeres öntözés. Az első két évben a gyökereik folyamatosan nőnek, így kiemelt fontosságú a megfelelő vízmennyiség biztosítása. Tavasszal a komposzt terítése is segíthet, mert a tápanyag utánpótlására is szükségük van.

Mikor érdemes ültetni a sövényfalat?

Ez a kérdés nem olyan egyszerű, mert nagymértékben függ a kiválasztott fajtól. Ettől függetlenül azonban az általános időszak a tavasz vagy az ősz. Ahhoz, hogy az örökzöld sövény egész nyáron erősödhessen, a tavaszi telepítés ideálisabb.

A lombhullató fajták azonban ettől eltérnek, mert a levelek lehullása után fordítják az energiájukat a gyökereik fejlesztésére. Így ezeknek a fajoknak az őszi telepítés lesz a megfelelő időpont.

Ültetés előtt van még egy íratlan szabály, amit érdemes betartani az ideális környezet megteremtéséért. Ez pedig a fellazított, gyommentes és komposztált talaj biztosítása.

Minden otthoni oázis ott kezdődik, hogy a kerítés sem lóg ki a zöld látványból. Egy sövényfal telepítésével nemcsak a “zen” atmoszférát teremthetjük meg, hanem a privát szférát is.