3-on-3 NHL Arcade


A jégkorongos játékok általában ott buknak el a komoly hokis kultúrát nélkülöző országokban, hogy valami olyasmit szimulálnak, amit az átlagember csak hajnal kettőtől láthat valamelyik sportcsatornán, így hiába a valóságot megszégyenítő grafika, az évről évre bővülő lehetőségek, nekünk ez továbbra is csak arról az NHL-ről szól, ami tőlünk túl messze van. Az EA új játéka első pillantásra egy fapados NHL 200x, egyszerűsített irányítással, kevesebb emberrel, kiherélt szabályokkal, aztán az első meccsen kiderül, hogy itt valami egészen másról van szó: ez itt a világ legbulisabb hokija, ahol csak a sebesség, az ütközés és a gólok számítanak. A meccseket továbbra is az nyeri, aki a legtöbb gólt üti, azonban minden egyéb borul: a 3 mezőnyjátékos + 1 kapus rendszerben felálló csapatok (kék és piros, nem pedig LA Kings vagy San José Sharks) egy a normálisnál kisebb arénában esnek egymásnak, méghozzá a szó legszorosabb értelmében, ugyanis egy-egy jól sikerült bodicsek (hokiban járatlanabbak számára test-test elleni küzdelem, magyarán ütközés) eredményeképp az arcade játékokban megszokott power-up esik elénk, minek hatására az azt felszedő játékos valamilyen extra képességre tesz szert egy rövid ideig. Természetesen itt csak a legőrültebb marhaságok jöhetnek szóba: bődületes sebességet adó rakétakori, a játékosunkat háromszorosára növelő szupertáp, légvédelmi ágyúk erejét megszégyenítő lövések, vagy személyes kedvencem, a Minikapus, amitől az ellenfél portása nevetségesen pattogó, cincogó hangú hangyává változik. Egy-egy meccs adott számú gólig tart, csapatunk tagjait pedig híres NHL-esek erősen torzított másaiból válogathatjuk ki. A játék sava-borsa természetesen az ember-ember elleni küzdelem, igazi parázs meccseket lehet játszani a többi Live-felhasználó ellen, a szórakozás (és az egészséges idegbaj) garantált -- 800 MS pontért ez a legkevesebb, amit elvárhatunk.


Death Tank


Vannak játékok, amik a számítógépes kor hajnala óta velünk vannak. Például az a játék, amiben dimbes-dombos vidéken lepakolt tankok / gorillák / kukacok próbálják egymást mindenféle fegyverrel a kilőni. A Death Tank is hasonló, hiszen kétdimenziós, hegyekkel és völgyekkel alaposan megtűzdelt pályán kell lövegünkkel megkeseríteni az életünkre törők mindennapjait, ám nagy különbség, hogy ez nem körökre osztva történik, hanem valós időben. Alapesetben lassú és nem túl erős löveggel felszerelt gépünk van, a lövéseinket pedig az irányszög és az erő beállítása után engedhetjük útjukra, és ha célt tévesztünk, szintén ezek finomítása után korrigálhatjuk a tévedést. A cél tehát a többi egység mielőbbi kilövése, egy-egy kör végén pedig a sikerünktől függő pénzösszegből fejlesztéseket vásárolhatunk magunknak. Lesz itt a célzást segítő számítógép (egy vonal és egy célkereszt mutatja a lövés ívét és becsapódási helyét -- vigyázat, mindenki látja!), gépágyú (közeli célok ellen hatékony, de amúgy gyenge fegyver), sugárhajtómű és szuperbenzin (előbbivel repülni, utóbbival száguldani fogunk), és természetesen a régi jó zorg slágerek sem hiányozhatnak: irányított rakéta, guruló akna és atomtöltet. Nem csak a gép ellen küzdhetünk, seregnyien várják, hogy a Live-on vérünket vegyék, és érdemes engedni a csábításnak, igazi, röhögéssel és anyázással teli időtöltés vár ránk, amennyiben hajlandóak vagyunk 1200 MS pontot áldozni a játékra.



Community Games


Talán sokan nem is tudjátok, de az Xbox Live Piacterén nem csak nagy kiadók termékeit érhetjük el, de feltörekvő fejlesztők egyszerűen megvalósított ötleteivel is összefuthatunk. Ebből választottam ki most egy érdekesebbet, a Rumble Massage néven futó, 200 MS pont értékű kis csodát. Aki csak arra tud gondolni, az most ne figyeljen ide, a Rumble Massage ugyanis egy olyan egyszerű alkalmazás, aminek segítségével masszírozó segédeszközt varázsolhatunk szabványos Xbox 360 kontrollerünkből. A program segítségével beállíthatjuk a rezgés erejét és ismétlődését, és pillanatok alatt új életet lehelhetünk a játék közben elgémberedett tagjainkba. Oké, vállalkozó kedvűek életük párját is meglephetik vele...

XBLA - Heti szüret

Zenés játékok


A héten nem igazán kényeztettek el minket a Rock Band és a Guitar Hero készítői, így inkább csak ez utóbbihoz ajánlanék: az Unplugged csomagban amúgy is remek számok találhatóak, de az Incubus Drive című alkotása kifejezetten élvezetes, játék és zene szempontjából egyaránt. Nehézségi foka nem ijesztő, a csapat gitárosának kell egyedül kicsit jobban felkötnie a gatyát.