Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Twisters – Végzetes vihar az idei év egyik legnagyobb meglepetése lett: ahhoz képest, hogy Hollywood egyre sutábban nyúl vissza a régi klasszikusaihoz, az 1996-ban óriási ment Twister folytatása egy teljesen kellemes, szórakoztató és látványos nyári film, ami tökéletes arra, hogy a tomboló kánikulából kicsit bemeneküljünk a hűs, légkondicionált mozitermekbe. A magyar közönséget viszont nem igazán érdeklik a tornádók, ami ugyan még egyáltalán nem lenne veszteség a stúdiónak, ám a többi külföldi országban sem fanyalodtak rá a viharvadászokra – nem maradt hát más hátra, mint az amerikai piacban reménykedni, ahol egyébként 50-55 milliós nyitóhétvégét saccoltak a filmnek. A Box Office Pro valamivel optimistább volt, ők 60-75 milliót jósoltak a Twistersnek, ami kifejezetten merész becslésnek tűnt az USA-béli premier előtt.

twisters-1.jpg

Nos, utólag már látszik, hogy senki sem mondott nagyot, mivel a katasztrófafilm összesen 80,5 millió dollárt termelt július 19. és 21. között Észak-Amerikában, felülmúlva ezzel minden előzetes elvárást. Ez azt is jelenti, hogy a Twistersé 2024 harmadik legjobb premierje az Agymanók 2 és a Dűne: Második rész után, maga mögé utasította Roland Emmerich 2004-es Holnaputánját (amely eddig a pontig minden idők legjobban nyitó katasztrófafilmjének a címét birtokolta), mi több, ha nem számítjuk az inflációt, akkor az 1996-os Twister 41,1 milliós eredményét is felülmúlta.

Szóval a Warner Bros.-nak és a Universalnak bőven van oka az örömre. A kritikák többségében pozitívak, a filmnek jó a szájhagyománya, és most már a pénzt is rendesen termeli. A sikere pedig akár még a műfaj feltámadását is előre vetítheti.