A külhoni Coputer and Video Game (CGV) magazin következő számában egy kiadós interjút közöl Doug Lombardival, a Valve marketingügyekért felelős alelnökével. Kedvcsinálónak közzétettek pár gondolatot ebből online oldalukon, két felettébb érdekes témában, mely egy gondolat köré fonódik: mikor és milyen módon hagynák ott az FPS-ek világát.

Doug Lombardi és Gabe NewellLombardi (képünkön balra) elmondta, hogy az egyik ilyen „kitörési pont” a gyermekeknek szóló játék lenne. A Valve-nál ugyanis nagyon sok családos ember van, akik szívesen gyártanának ilyet, ráadásul rengeteget mókáznak ők is Wii-vel, és felvetődött bennük az a gondolat, hogy tervezzenek rá valami speciális, a hardver képességeit kihasználó cuccot. Ez persze nem egy bejelentés, csak egy elgondolás, felmerült ötlet.

A másik, kézenfekvő dolog az MMOG-k világa, főleg miután a cégalapító és vezető Gabe Newell (a képen jobbra) nagy rajongója a műfajnak, és Lombardi elmondása szerint nagyon régóta szeretne készíteni egyet, ám, ahogy fogalmaz, „nagyon nagy kockázat van benne”. Ami számomra érdekes (és szimpatikus), hogy az alelnök bizony bevallja: félnek elhagyni a biztonsági övezetet, azaz a jól bevált Half-Life és TF-féle mókákat. Őt idézve: „Azt hiszem, egyszer majd meglátjátok, hogy kicsit előbbre mozdulunk a kényelmi zónából, mint a Portal esetében, de ez nem idén vagy jövőre lesz.”.

Kétségtelen tény, hogy nem kevés bátorság kell egy ilyen húzáshoz, de mondjuk a ma már több mint 10 millió regisztrált felhasználót jegyző Steam indulásakor is voltak kérdőjelek, a TF2 rajzfilmes dizájnja is vakmerőnek tűnt elsőre, a portálos ugrabugra is meglehetősen merész és egyedi volt, és ne feledjük – ahogy arról az említett cikkben is szó lesz majd -, hogy már készül a Portal 2 és a szokványos multitól alaposan eltérő Left 4 Dead is. Szóval azért van kurázsi a cégben, és egy jó MMOG-hez nem kellene már túl nagy lépés, egy viszonylag stabil és komplett infrastruktúra a Steam „személyében” rendelkezésre áll, a Half-Life univerzum szerintem jó alap lenne, és ugye tehetségnek sincs híján a washingtoni csapat, amit a tíz éves történelmük alatt eladott húszmilliónyi játék is igazol. Csak azt az egy apró lépést kellene megtenniük...