Projektek, projektek…

A projektek meghatározzák mindennapi életünket. Még ha gyakran ez nem is tudatosul bennünk, képesítés nélkül is projekteket vezetünk vagy veszünk bennük részt. A projektmenedzsment ezért gyakorlatilag mindenkinek csak előnyös ismeret. 

Gondoljunk csak bele, egy hétvégi bevásárlás, lakásfelújítás vagy születésnapi buli megszervezése milyen komplex feladat vagy egy termék, szolgáltatás előállításához mekkora erőforrásokra és tudásra van szükség! Ezek mind-mind projektek, amelyek megvalósulása jelzi a sikert. 

A legkülönfélébb feladatokból tevődik össze, ezért a szervezőkészségnek kulcsfontosságú szerepe van. Ahhoz, hogy minden a terv szerint haladjon, a megfelelő kommunikáció a csapattagokkal és a környezettel elengedhetetlen. A csapatot pedig vezetni kell, tehát a vezetői ismeretek és skillek rendkívül fontosak, ahogy az üzleti jártasság is.

Önfejlesztés képzésekkel 

A projektek összetettségéből adódóan egy projektvezetőnek számtalan képességgel, ismeretekkel kell rendelkeznie, amelyek - mind vezetői, mind projektmenedzsment módszertani szempontból - fejleszthetőek. A Szinergia Kft. képzései minőségi, tapasztalati élményeken alapuló tréningeket kínálnak az elméleti alapok mellett. 

Ebben a szakmában elvárt a folyamatos önfejlesztés, amelynek rendkívül jó jele, ha valaki a “Project Management Professional” oklevél megszerzésére törekszik. 

A tanúsítvány megszerzése a Szinergia Kft. által PMP vizsgafelkészítő tanfolyam elvégzése és vizsga letétele mellett 3-5 év projektvezetői tapasztalat felmutatását is megkívánja konkrét projektekkel alátámasztva. 

A nemzetközi oklevéllel azonban nem állhat meg a továbbképzési folyamat, a naprakész tudás elengedhetetlen, akár további szakirányú képesítésekkel bővíthető. Sokan többféle módszertant, keretrendszert sajátítanak el, és ezeket együttesen használják egy projektmenedzseri pozícióban. 

szinergiahu-2022-marcius-linkmarketing-2.jpg

Milyen képzést válasszunk?

Sokan aszerint döntenek egy képzésről, hogy cégük tradicionális vagy agilis módszertant akar-e alkalmazni. Első lépésként azonban tegyük fel magunknak a kérdést: tisztában vagyunk egyáltalán a projektmenedzsment alapjaival és működésével? 

Az alapok elsajátításához kiváló képzést nyújt a “Projektmenedzsment projektvezetőknek”, amely egy átfogó, technikai és humán ismeretek elsajátítására irányuló tréning, vagy az “Agilis működés a gyakorlatban”, ahol az agilis keretrendszerrel ismerkedhetnek meg. 

A több éves tapasztalattal rendelkező, gyakorlott projektmenedzserek szintet léphetnek és nemzetközi oklevelet is szerezhetnek, ilyen formában elérhető például a “Projekt Business Analyst” (PMI-PBA) vagy agilis témában az “Agile Certified Practitioner“ (PMI-ACP) minősítés. 

Érdemes pontosan meghatározni, hogy hol tartunk, mi a célunk, majd pedig tudatosan dönteni, haladni előre!