A Twitch tegnap jelentette be, hogy két komoly változtatást hoznak a szolgáltatás életében. Az egyik a videók kezelése, itt ugyanis az történt, hogy örökmentés megszűnik, mert senki sem használta igazán, cserébe viszont tovább maradnak fenn az archivált videók. Ez nagyjából rendben is van, a baj a második pontnál kezdődik, hiszen a Twitch egy külsős cég segítségével elkezdte lenémítani azokat a videókat, amelyekben jogtalanul használt zene hallható. A szűrésnek már most több áldozatai is volt, többek között a Twitch saját csatornája is.

A szűrést az Audible Magic végzi, melynek programja 30 perces sávokban pásztázza végig a videókat oda nem illő zenéket keresve. A szűrés nem terjed ki az élő közvetítésekre, s azokat a zenéket sem bántják, amelyeket kifejezetten az adott programhoz írtak, ám minden más, az Audible Magic adatbázisában szereplő zenének mennie kell -- a fals pozitív eredményeket természetesen visszavonják, de ennek módja még nem tisztázott.

A Twitch vezérigazgatója, Emmett Shear  Redditen reagált a szolgáltatásban hozott változtatásokra, s belátta, hogy az egész bejelentését elszúrták, ugyanis hamarabb kellett volna ezekről szólni, nem egy szép nap mindezt a felhasználókra zúdítani, megnyugtató választ azonban nem adott azoknak, akiket már elkapott a szűrő. Ezt tanácsolta nekik:

„Ha úgy gondolod, hogy a videód valós ok nélkül akadt fenn a szűrűn, és minden szükséges engedélyed megvan a videóban hallható zenékre, akkor megfontoljuk a némítás visszavonását, abban az esetben, ha a Digital Millennium Copyright Act (DMCA) rendelkezéseinek megfelelő értesítést nyújtasz be.”

Shear továbbá elmondta azt is, hogy saját döntésük volt az, hogy szűrjék a zenéket, ugyanis így tudják megvédeni a közvetítőket és a jogok tulajdonosait.

twitch-tv-logo.jpg