Mostanra már szinte minden részletet tudni lehet Tim Kretschmer hátborzongató ámokfutásról, aminek 16 halálos áldozat lett a következménye -- illetve 17, hogy ha az öngyilkosságát is beleszámoljuk. Mind a német, mind a külföldi sajtó a videojátékokat okolja a vérengzésért, ugyanis kiderült, hogy a srác előszeretettel játszott a Counter-Strike és a Far Cry 2 nevű játékokkal, sőt a „szakemberek” úgy hiszik, hogy ezekből tanulta meg a fegyverek használtat, ám arról megfeledkeztek, hogy az apja 8 éves kora óta lövészetre tanította a csemetéjét.

A német kormány néhány tagja az események után kijelentette, hogy be kéne tiltani az agresszív játékokat az egész Európai Unió területén, az angolok pedig azt vették a fejükbe, hogy minden konzolra tesznek egy csinos kis pánikgombot, és habár nem kapcsolódik szorosan a témához, de Jack Thompson Utah államban jó úton halad azon törvénytervezetének beiktatásával, amelyik szigorúbban büntetné azokat az eladókat, akik agresszív játékokat adnak el kiskorúaknak.

A téma körüli felhajtás mostanra alábbhagyott, ezzel hagyva az érintett családokat gyászolni, ám a Kaufhof nevű német vállalatnak sikerült újra előtérbe hozni az esetet, ugyanis a üzletlánc áprilistól kezdődően kipaterolja a polcairól az összes 18-as besorolású játékot (és filmet), hogy nehogy tőlük vegyen agresszív programokat a következő Tim Kretschmer.

A német videojáték-fejlesztőket tömörítő G.A.M.E. nevű egyesület vezetője, Stephan Reichart azonban felesleges túlreagálásnak tartja ezt a megmozdulást. Szerinte ennél sokkal célravezetőbb lenne, ha az eladókat megreguláznák, hogy jobban ügyeljenek arra, kinek mit adnak el.

Remélem, a közeljövőben megfelelő intézkedés születik a hasonló estek megakadályozására, de a véleményem szerint nem az a megfelelő döntés, hogy megszüntetjük a véres játékok árusítását.