Az elsöprő völgyeink, a romantikus erdőink és a lenyűgöző tavaink annyira szépek, hogy még azokat is megihleti, akik nem rendelkeznek megfelelő készségekkel ahhoz, hogy felvegyenek egy ecsetet, és megkíséreljék megörökíteni a pompás víziókat a vászonra. Az alábbi tippekkel nekik szeretnénk segíteni abban, hogy igenis vegyék a bátorságot, és vessék bele magukat a tájfestésbe.

Számfestő készlet

A Kreactivity Webáruházban is megtalálható számfestők csodálatos tulajdonságai miatt egyre népszerűbbek az emberek körében, mivel a festészetet elérhetővé teszik mindenki számára. Igen, itt ugyanazokról a készletekről van szó, amelyeket sok ember kaphatott ajándékba gyerekkorában - fekete-fehér rajz egy vásznon, amely több szakaszra van felosztva, és mindegyiket egy-egy számmal jelölik, amelyekhez egy adott szín társul. 

kreact2.jpg

Ez a tevékenység nagyszerű lehet például a kezdő festők számára is, hogy tökéletesítsék a technikájukat, és minél több gyakorlatra tegyenek szert. Bár egyes művészek csalásként tekintenek a számfestő készletekre, de feljegyzésekből az derült ki, hogy Leonardo Da Vinci is alkalmazta ezt a technikát a tanítványai készségeinek fejlesztésére. 

Mindemellett pedig a számfestés egy igazán meditatív, pihentető tevékenységnek számít, amely menekülést kínál a hétköznapokból. Amikor ecsetet ragadsz, és csak a vászonra koncentrálsz, képes vagy megfeledkezni minden problémádról, és csak a jelenben élni. Ezért sokszor a pszichológusok is alkalmazzák a mentális betegségekkel küzdő egyének kezelésében a számfestést.

Egyszerűsítsd a tájat!

Amennyiben mégsem a számfestés mellett döntenél, hanem megpróbálsz saját erőből nekivágni a tájfestésnek, akkor az első javaslatunk, hogy próbáld meg leegyszerűsíteni a lefesteni kívánt jelenetet. Ne ragadj bele a részletekbe! Ne stresszelj a táj minden egyes részletének megismétlésével! Hozz létre egy absztraktabb hátteret a hiperrealisztikus háttér helyett!

Hozz létre fókuszpontokat a fontosabb területeken!

A festés további egyszerűsítése érdekében érdemes fókuszpontokat létrehoznod a fontosabb területeken. Gondolj azokra a dolgokra, amelyekre összpontosítani szeretnél, legyen az például a hegyvonulat legmagasabb része vagy a kertedben lévő barackfa, majd keltsd életre azt a fókuszpontot!

Ehhez először is egy jóval finomabb ecsetre lesz szükséged, mint amelyet a festmény többi részén használsz. Emellett pedig érdemes olyan színek alkalmazására törekedned, amelyek segítségével éles kontrasztot tudsz létrehozni a fókuszpont és a festmény többi része között. 

Végül teremtsd meg a mennyiség illúzióját!

Egy erdőben több száz fa is lehet, amelyeket egyesével gondosan megfesthetsz, vagy keltheted a mennyiség illúzióját is azáltal, hogy az erdő általános formáit és tónusait fested meg. Összpontosíts az erdő színeire, valamint arra, hogyan keverednek és működnek együtt. Néhány fát mindenképpen fess meg, de a többit bízd a néző fantáziájára!