The Abbey: egy kis csoda...A hamburgi kiadó aztán látta, hogy van spiritusz a srácokban, így az ibériaiak új játékát már nemzetközi színtérre szeretnék kivinni. Tegyük hozzá: a „tehenes” germánok fedezték fel a szintén spanyol Pendulót is, és robbantak be velük együtt a piacra a Runaway első részével, így bízhatunk értékítéletükben és ízlésükben.

A The Abbey névre hallgató point and click kalandjáték első ránézésre hasonlít is a Runawayre; kézzel rajzolt, csodaszép képek sorjáznak előttünk, melyek engem leginkább az újkori Dragon’s Lair 3D-re emlékeztetnek (még az is lehet, hogy ez is cel-shading, de sajna erről semmi pontos információnk nincs). A fejlesztők ígérete szerint az átvezető mozikban további csudákra számíthatunk, ez azonban egyelőre meglepetés, amire jómagam bizony ezek után már igen kíváncsi vagyok. Maga a sztori alapja elég egyszerűen hangzik: a középkorban járunk, egy öreg apátságban rejtélyes gyilkosságsorozat történik, az egyház Leonardo főinkvizítort és Bruno nevű segédjét küldi az eset kivizsgálására és a további mészárlás megfékezésére – őket irányítjuk a játékban. Így első blikkre a történet Umberto Eco immár klasszikusnak mondható, zseniális, a Rózsa neve című regényére hajaz, melyet talán páran olvastak is közületek (ha nem, megéri bepótolni!), vagy láttátok a belőle készült remek Annaud-filmet Sean Conneryvel a főszerepben. (És ha már ajánlok, ide kapcsolható egy másik klasszikus mű is, Szerb Antal csodálatos regénye, a Pendragon legenda is.)

Nos, egyelőre pusztán ennyi információnk van. Nekem mondjuk már a tucatnyi kép is elég volt ahhoz, hogy beleszeressek a címbe, de persze a teljes játékélményhez más is kell majd – jó sztori, átgondolt mechanizmus, okos puzzlék, etcetera. Ha ez is teljesítve lesz, a hozzám hasonló kalandjáték-szerelmesek egy újabb kis gyöngyszemmel gazdagodhatnak. Meglátjuk, ha minden jól megy, 2008. első felében. Én mindenesetre figyelni fogom a projektet...