Ez pedig nem más, mint a REACH szerinti anyagregisztráció, mely feladatot az előírásoknak megfelelően kell elvégezni, különben nem kerül elfogadásra. Ebben gyors és megbízható segítséget tud nyújtani az InnovaTox szakmai csapata, így érdemes rájuk bízni a munkát.

Mai írásunkban ezt a témát fogjuk egy kicsit részletesebben is tárgyalni kezdve azzal, hogy mi is pontosan a REACH rendelet, egészen addig, hogy miért van egyáltalán szükség a regisztrációra.

Mi az a REACH rendelet?

A REACH rendelet egy olyan jogszabályi keretrendszer, amit az Európai Unió 2007-ben fogadott el. Tette ezt azzal a céllal, hogy a különböző vegyi anyagok felhasználása ellenőrzött, egészség- és környezetvédelmi szempontból hatékonyabb módon történjen meg.

https-innovatoxhu-2024-februar-cikk2.jpeg

Ez a rendelet az egyik legátfogóbb és legjelentősebb környezetvédelmi jogszabály az EU-ban, magában foglalja a kémiai anyagokkal kapcsolatos alapvető szabályokat és irányelveket. Alapvetően három célkitűzést fogalmaz meg: a regisztráció, az értékelés és az engedélyezés.

Milyen anyagokat kell regisztrálni?

A rendelet értelmében azokkal az anyagokkal kapcsolatban van a cégeknek regisztrációs kötelezettsége, melyek az EU területén önmagukban, keverékekben vagy árucikkekben fordulnak elő éves szinten 1 tonnát meghaladó mennyiségben. Ha gyártóként vagy importőrként mi is érintettek vagyunk, akkor kötelesek vagyunk regisztrálási kérelmet benyújtani az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) felé, majd pedig el is kell végezni azt.

Fontos tudnunk, hogy a regisztrációt még az előtt kell megtennünk, hogy az adott terméket forgalomba hoznánk.

Ha az adott anyag már regisztrálva van…

A regisztrálások 2010 óta zajlanak, ami azt jelenti, hogy a rendszerbe más sok anyag felkerült és mindegyikhez tartozik egy úgynevezett vezető regisztráló cég (aki elsőként elvégeztette az összes szükséges vizsgálatot). Ha egy ilyen anyagról van szó, akkor az ezekkel kapcsolatos eredményeket meg tudjuk vásárolni tőle, a vizsgálatokat, teszteket nem kell újra elvégezni.

Bízzuk a munkát szakértőkre!

A REACH rendeletben foglaltakat cégvezetőként nekünk is be kell tartani, amennyiben különböző anyagokat használunk, gyártunk vagy forgalmazunk. Ez többek között azt is jelenti, hogy az ezzel kapcsolatos előírásoknak megfelelően el kell végeznünk az úgynevezett REACH regisztrációt.

Ha nem tudjuk, hogy álljunk neki vagy nem vagyunk biztosak abban, hogy ismerünk minden vonatkozó jogszabályt, akkor érdemes inkább megbízni a munkával egy szakértői csapatot. Így biztosak lehetünk abban, hogy a regisztráció megfelelően megtörtént.