Elég sokat köszönhetünk már a Bethesda Game Studiosnak, hiszen a csapat olyan címeket tett le az asztalra a régre nyúló pályafutása során, mint például a The Elder Scrolls-széria (kivéve ugye az Online-t), a modern Fallout felvonások, valamint a Starfield, ami ugyan finoman szólva sem volt képes beváltani a hozzá fűzött reményeket, de hosszú ideje azon dolgoznak a fejlesztők, hogy helyrepofozzák a sci-fit. Jelen pillanatban viszont nem valamelyik játékával került reflektorfénybe a brigád, hanem azzal, hogy a BGS lett az első olyan stúdió a Microsoft esernyője alatt, amely a Communication Workers of America (CWA) keretében teljes körű szakszervezetbe tömörült, létrehozva ezzel egy új védelmi vonalat az alkalmazottak jogainak érdekében – na meg persze az ipart sújtó leépítési hullám ellen.

bethesda-szakszervezet-microsoft.jpg

Minderre azt követően került sor, hogy nem kevesebb mint 241 fejlesztő (köztük művészek, programozók, mérnökök és dizájnerek) írta alá az ehhez szükséges engedélyezési kártyát vagy jelezte online, hogy szeretne csatlakozni a szakszervezethez, amit egyébként maga a Microsoft is elismert, ám egyelőre nem válaszolt az IGN megkeresésére.

„Nagyon izgatottak vagyunk, hogy bejelenthetjük szakszervezetünket a Bethesda Game Studiosnál, és csatlakozhatunk ehhez a videójáték-iparon végigsöprő mozgalomhoz” – olvasható Mandi Parker vezető rendszertervező sajtóközleményében. „Egyértelmű, hogy minden munkavállalónak hasznára válhat, ha a demokráciát bevisszük a munkahelyre, és ott hangot adunk a védelemnek. Nagyon örülünk, hogy a dolgok közepébe vágtunk, és kivívtunk egy tisztességes szerződést, bebizonyítva ezzel, hogy az egységünk a valódi erő forrása, amellyel pozitívan alakíthatjuk a munkakörülményeinket, az életünket és a vállalat egészét.”

A mozgalom szó egyébként nem véletlenül szerepel a nyilatkozatban, mivel valóban egyre több cég igyekszik tenni valamit az évek óta tartó tömeges elbocsátások és bezárások ellen – többek között a Sega of America szakszervezete is lépett már az ügyben, de emellett az Activision QA dolgozói is bejelentették a saját szakszervezetüket. Bízzunk benne, hogy pozitív hatásai lesznek ennek a trendnek, ami pontot tehet a rengeteg ember állásába kerülő "tisztogatás" végére.