Minden idők egyik legjobb és legtermékenyebb írója Stephen King nagy filmfogyasztó hírében áll (bár amikor aktuális éves toplistáját hozza nyilvánosságra, ott már jócskán megkérdőjeleződik az ízlése), ám még vele is előfordul, hogy egy-egy alkotás elkerüli a figyelmét, és csak később pótolja azt. Ez történt a 2015-ben bemutatott westernhorrorral, a Csontok és skalpokkal is, amit csak most, kilenc esztendő után nézett meg a mester, és valósággal odavolt érte, amit nem volt rest megosztani az internet népével.

bone-tomahawk-western-horror.jpg

Csontok és skalpok: Nem számítottam másra, csak egy szösszenetre, amellyel el lehet ütni az időt egy esős szerda reggelen, ám egy kis költségvetésű westerneposzt kaptam. Már csak a dialógusok miatt is érdemes megtekinteni. Csak óvatosan az utolsóharmadával, amelyben egy embert szó szerint szétszednek!” – írta King egy X-posztban.

A két műfaj ötvözéséből született film az 1890-es években játszódik a vadnyugaton, középpontjában a Kurt Russell alakította helyi seriff vezette kisebb csapat áll, akik egy kannibál indiántörzs nyomába erednek, hogy véget vessenek a határvidéken zajló sorozatos gyilkosságoknak. A Csontok és skalpokat a mainstream-műfajban szinte ismeretlen S. Craig Zahler írta és rendezte (ajánlanám az olvasók figyelmébe másik két filmjét is, a Büntető öklöt és a Kegyetlen zsarukat – zseni ez az ember), a kis költségvetésű alkotás csak limitált mozibemutatót kapott, ennek ellenére széleskörű kritikai elismerésben részesült, és ma már valóságos kultstátusznak örvend.