• A Star Force egy nem hivatalos űrszimulátor
  • Az X-Wing játékok szellemiségét szeretné megidézni
  • A program az Unreal Engine 4-et használja
  • Még nagyon kezdeti állapotban van
  • Nem a Star Wars világában játszódik, csak majdnem

1999-ben jelent meg az utolsó, klasszikus kivitelű Star Wars űrhajó-szimulátor, az X-Wing Alliance, amelyben Ace Azzameen bőrébe bújva lőhettük végig a Birodalmat a hoth-i csata utáni időszaktól a II. Halálcsillag elleni rohamig. Azóta csak szimulátornak gyengus árkádokat (Rogue Squadron-széria) kaptunk, vagy olyan már ötletnek is rossz ígéreteket, mint a hamar elkaszált Attack Squadron.

Folytatásra, remake-re, rebootra valószínűleg hiába várunk, ha csak a Disney-nek nem ad ötletet a Star Citizen, az Elite: Dangerous vagy éppen a No Man’s Sky. Addig is, amíg bekövetkezik ez a csoda, talán elüthetjük az időt Vladimir Milosevic 2D/3D művész munkájával, a semmiféle Star Wars vagy betű-wing nevet nem viselő Star Force-szal.

Persze eme Unreal Engine 4-re épülő program nem véletlen mellőzte a szerzői jogvédelem alatt álló címek használatát, és igazándiból nem is Star Wars játék lesz. Csak ahhoz nagyon hasonló. Ahogy Milosevic fogalmazott: „felfoghatjuk párhuzamos Star Wars univerzumnak. Szóval a hajók, a vadászok, a járművek, a világ felépítése nagyon hasonló… de mégsem ugyanaz.” Mintha kínai másolatokról beszélne.

Ennek nyilván jogi okai vannak, hiszen a Diseny-Lucasfilm páros ügyvédei valószínűleg reggelire elfogyasztanák az urat, ha egy az egyben Star Warsot készítene. Magunk közt szólva, szerintem így is feltálalják majd.

Akárhogy is lesz, az alanti videóban megszemlélhető a Star Force igencsak kezdetleges változata. Az űrhajók még nincsenek feltextúrázva, a Csillagok háborúja jellegzetes hangjai is „helykitöltőként” vannak jelen, de nagyon nehéz lenne nem felismerni a nem TIE vadászokat, a majdnem birodalmi csillagrombolókat vagy a Lázadók orvosi fregattjára emlékeztető űrhajót.

És ha valaki most azonnal fel szeretné idézni a klasszikus Star Wars űrszimulátorok élményét, vagy csak meg akarja nézni, mi az, amit a régi fanok visszasírnak, az a GOG-n és a Steamen akciósan megveheti az X-Winget, a TIE Fightert, az X-Wing vs. TIE Firghtert és az X-Wing Alliance-t – minden más Star Wars program mellett.