Az 1988-as Drágán add az életed!-nek köszönhetően új hőstípussal gazdagodott Hollywood, egy olyan akciófigurával, aki már nem az izmok és a minél drabálisabb kéziágyúk, hanem a coolság és a vagány beszólások mércéjével mérve vonzotta be a közönséget a mozitermekbe. A Schwarzenegger és a Stallone-féle hősök kora szép lassan kezdett lejárni, helyüket átvette Bruce Willis, Mel Gibson, vagy éppen Keanu Reeves, aki az 1994-es Féktelenül című klasszikussal szintén nagy szeletet hajtott ki magának a műfaj tortájából. Az operatőrként tevékenykedő Jan de Bont klasszikusa szintén a Die Hard mintáját követte, a cselekmény nagy része azonban egy buszon játszódott, a végeredmény pedig annyira zseniálisnak és feszültséggel teljesnek bizonyult, hogy az akciómozi megérdemelten került be a zsáner halhatatlan panteonjába.

1997-ben aztán jött a második rész, amiben Reeves már nem tért vissza, Sandra Bullock viszont igen, azonban a folytatás minden téren hatalmas bukás volt, és ez el is vágta egy lehetséges harmadik epizód lehetőségét. Azonban most, hogy már egy ideje sorban dolgozza fel régi klasszikusait az álomgyár, felmerül a kérdés: elkészülhet a Féktelenül 3? Még semmi biztos nem történt az ügyben, de Reevesen és Bullockon nem múlna a dolog. Az idén harminc éves első film alkalmából a Beyond Fest nevű amerikai fesztiválon is megünnepelték a jubileumot, és még egy panelbeszélgetést is tartottak a mozi két sztárjával, valamint de Bont részvételével. Itt természetesen szóba került, hogy milyen lenne a harmadik rész, ha egyáltalán lesz-e valaha ilyen. Bullock választ adott a rendezőre is sűrűn utalgatva:

A nyugdíjas változat. Szóval nem lesz gyors. Mindez amúgy csak amiatt az őrült fickó miatt jöhetett össze, aki ott ül zöld dzsekiben. Ő ma már finom és udvarias, mondhatni nem az az ember, akire emlékszem. De az biztos, hogy ő volt az, aki annak idején ezt az ötletet egy hatalmas energialökettel megvalósította, tudta, mire izgul a közönség, így kemény követelményeket támasztott mindenkivel szemben, és hát mindenki tepert azért, hogy meg tudjon felelni ezeknek. Szóval milyen lenne az a film, ami felérne Jan kreativitásához és zsenialitásához? Elég sokat kívánna ez a projekt mindenkitől. Nem is tudom, hogy napjainkban, a szakmában lenne-e, aki tolerálná, valamint olyan bátor vállalkozó, aki elkészítené. Lehet persze, hogy tévedek. Ha nem tudná megvalósítani azt, ami a fejében van, akkor elbukna, legalábbis úgy érezhetnénk, hogy elbukott. Nem tudom, mit is hozhatnánk össze, ami elég jó lenne a közönségnek.”

Szerintetek lenne értelme megcsinálni a harmadik részt?

A borítókép forrása: The Hollywood Reporter