Az ExtremeTech értesülése szerint a Microsoft egy olyan szabadalmat védetett le, amely vizuális védelemmel látja el az Xbox One-ra kiadott játékokat és az azon lejátszásra kerülő filmeket. Hogyan is működne eme technológia? Leegyszerűsítve úgy, hogy a Kinect a kamerája segítségével megszámlálja a szobában tartózkodókat, és ha az eredmény meghaladja a használt termék licencében meghatározott számot, akkor felszólítja a felhasználót egy kiterjesztett licenc megvásárlására.

Az ExtremeTech közzétett egy képet is, amely vázlatosan bemutatja, hogyan működne a rendszer, ezt lejjebb megtekinthetitek. Egy másik online magazin, az MCV emlékeztet arra, hogy a szabadalom nem friss, így a kép sem, már tavaly foglalkoztak vele (mi magunk is írtunk róla). Ugyanakkor az Egyesült Királyság iparában dolgozó forrásaik komoly esélyt látnak arra, hogy valami hasonlót beépítenek az Xbox One-ba.

Pletyka: vizuális DRM-et kap a Kinect 2?

Természetesen a Microsoft nem hagyta szó nélkül a dolgot, felvette a kapcsolatot az MCV-vel, és elmondta, hogy „rendszeresen kérnek és kapnak szabadalmat, ez része az üzleti ügymenetnek, de ezek nem mindegyikét építik be a Microsoft termékeibe.” Hát, kérem, ez a válasz igen távol áll egy határozott „nem”-től, amivel eloszlathatták volna az aggodalmakat. Mindazonáltal, ha vizuális DRM nem is lesz, a jövendőbeli vásárlóknak még mindig meg kell barátkoznia a Kinect-függőséggel és a 24 óránkénti internetre kapcsolódással.