2023 januárjában a seattle-i, 106 iskolát igazgató tankerület már perre ment a TikTokot, Facebookot, Instagramot, YouTube-ot és Snapchatet üzemeltető cégekkel. Akkor ezt a lépést azzal indokolta a szerv, hogy a közösségi média mentálhigiénés válságba sodorta az amerikai fiatalságot.

“Az alperesek gazdasági növekedése olyan tervezési és működési döntéseken alapul, ami visszaél a felhasználók pszichológiájával és idegrendszeri működésével, hogy azok minél több időt töltsenek a platformjaikon. Ezek a módszerek különösen hatásosak és károsak a fiatalok esetében” – áll a 91 oldalas vádiratban, ami arra épít, hogy sok millió fiatalt vettek rá a médiafelület használatára, ahol azonban káros szokások és kihívások terjednek közöttük. Emellett adatokat is szereztek, melyek szerint 2009 és 2019 között a seattle-i iskolákban végzett felmérések során 30 százalékkal nőtt a depressziósok száma, akik rendszeresen olyan szomorúságot éreznek, hogy felhagynak minden kedvenc elfoglaltságukkal is, emellett romlik a tanulmányi eredményük, állapotukból fakadó viselkedési problémáik miatt pedig a tanításuk is egyre nehezebb. 

pcguru-tiktok-per-amerika-utah-botrany-fiatalsag-depresszio-ongyilkossag-fuggoseg-1.jpg

(Képek: Reuters és Anadolu Agency)

Júniusban aztán a Marylandben található Howard megyei iskolakörzet perelte be az Instagram, Facebook, TikTok, Snapchat és Youtube tulajdonosait, hasonló okokra hivatkozva, miszerint a közösségi média felületek tudatosan hozzájárulnak az amerikai fiatalok mentális egészségügyi kríziséhez. Szerintük a fiatalok körében elkövetett öngyilkosságok megduplázódtak a 12 és 17 éves lányok körében, amit egy bostoni kutatás is megerősített. Most pedig Utah állam indított pert a TikTokot üzemeltető vállalat ellen. A Mashable beszámolója alapján a beadvány a TikTok "nagy teljesítményű algoritmusait és manipulatív tervezési jellemzőit" a "nyerőgépek működéséhez", az alkalmazás használatát pedig a szerencsejátékkal kapcsolatos függőséghez hasonlította. Ezzel – olvasható a beadványban – "a TikTok jelenleg világszerte sikeresen megragadja a fiatal fogyasztók figyelmét, a nap huszonnégy órájában. E manipulatív taktikák eredménye (és szándéka) az, hogy a fiatal fogyasztók függővé válnak, és képtelenek szabadulni az alkalmazás használatától".

A beadványban Sean D. Reyes főügyész azt állította, hogy az alkalmazás "kihasználja" a gyerekeket és szüleiket azzal, hogy "kényszeresen" videókat néznek. "Amit ezek a gyerekek (és szüleik) nem tudnak, az az, hogy a TikTok hazudik nekik az alkalmazás biztonságáról, és kihasználja őket, hogy kényszeresen nézzék az alkalmazást, nem törődve azzal, hogy ez milyen szörnyű hatással van a mentális egészségükre, a fizikai fejlődésükre, a családjukra és a társadalmi életükre" – írta. Mivel a korábbi esetek nem lettek kihatással a nagy social media platformok használatára és felhasználói bázisára, kételyeink vannak azzal kapcsolatban, hogy bármiféle hatása lesz a pernek, de azzal talán senki sem veszítene, ha egy-egy platformot csak adott kor elérése után látogathatnának a fiatalok, esetleg életkortól függően szűrné a rendszer az elérhető tartalmakat.  

Forrás: Mashable