Perbe fogta a Sonyt egy látáskárosultA Sony állítólag a füle botját sem mozgatta azokra az e-mailekre és postai levelekre, melyekben a férfi kivitelezhető technikai változtatásokat kért a cég által kiadott játékoknál saját maga és a hozzá hasonlóak számára.

Az illető, Alexander Stern a Sony, illetve a Sony Online Entertainment és a Sony Computer Entertainment America ellen is pert indított a kaliforniai bíróságon. Az említett törvény alapján nem lehet senkit testi akadályozottsága miatt közösségi szolgáltatásokból kirekeszteni.

A keresetben ugyan nem olvashatunk konkrét játékcímről, azonban az több helyen is MMORPG-kre utal, például arról írva, hogy az ilyen programokban olyan vizuális segítséget kellene nyújtani a rosszul látóknak, melynek köszönhetően könnyebben megtalálják, merre kell menniük. A Sony több ilyen MMORPG-t is kiad, de a legismertebb közülük persze az EverQuest II.

A kereset más olyan cégeket is megemlít, amelyek megoldást találtak erre a problémára. A Blizzard a World of Warcraftnál például engedélyezi, hogy a játékosok beépülő modulokat használhassanak a programon belül, így már eddig is többféle olyan mod került fel a netre, amely a fogyatékkal élőket segíti. Egy másik PC-s játék, a Terraformers című akció-kaland pedig rendkívül kontrasztos, élénk színeket és egy "hangos" iránytűt használ, illetve a tárgyakról részletes ismertetőt is lehet hallani benne.

A kereset szerint a Sony gazdasági kárt is okoz a fogyatékkal élőknek. A cég ugyanis egy olyan hivatalos aukciós honlapot üzemeltet, amelyen a játékosok eladhatják játékbeli tárgyaikat valódi pénzért, Stern viszont nem tud ebben az üzletben részt venni, így anyagi téren is kárt szenved.

A Sony és a Sony Online Entertainment egyelőre nem kommentálta az ügyet.