Jogosultak lehetnek az egyedülállók is?

A mai magyarországi otthonteremtési támogatások főleg a gyermeket nevelő vagy gyermekvállalás előtt álló családok számára nyújtanak óriási segítséget. Azonban már csak a statisztikákat nézve sem véletlen, hogy egyre többen érdeklődnek egyedülállóként a különböző állami támogatások felől.

Hogy teljes legyen a lista, és lássuk egy helyen a lehetőségeket, olyan otthonteremtési támogatás is szóba kerül, mint az otthonfelújítási támogatás. De természetesen megnézzük a különböző CSOK-okat is.

Az egyik legkedveltebb támogatási formát, a babaváró hitelt nem vesszük át, mert csak babát tervező házaspárok számára igényelhető. Persze ha változik a státuszunk egyedülállóról eljegyzettre, akkor érdemes erre is gondolni.

A CSOK és a falusi CSOK

Ha gyermektelen egyedülállóról van szó, akkor nem megoldás a CSOK. Ellenben legyen szó akár egyedül gyermekét nevelő anyáról vagy apáról, beadható az igénylés erre az állami támogatásra.

https-banknavigatorhu-2022-december-cikk1.jpeg

Fontos tudni, hogy csak megszületett gyermekeink után igényelhetjük egyedülállóként, vállalt gyermekre természetesen nem. És ugyanez vonatkozik a falusi CSOK-ra is, azaz ez is elérhető akkor, ha egyedül neveljük gyermekünket. És itt kell megemlítenünk a kedvezményes CSOK-hitelt is, mely szintén a fenti feltételek teljesülése esetén igényelhető.

ÁFA-visszatérítés és illetékkedvezmény

Új építésű lakások esetén egyedülállóként is igénybe vehetjük az ÁFA-visszatérítést, ha CSOK támogatással új ingatlant építünk vagy vásárolunk. A feltétel itt is ugyanaz, mint a CSOK esetén, hogy egyedülállóként gyermeket neveljünk.

Ha CSOK-kal vásároltunk ingatlant, akkor az illetékkedvezmény szintén megillet minket a fenti feltételek mellett, illetve ha megfelelünk minden jogszabálynak, banki előírásnak.

Az otthonfelújítási támogatás

Itt is nagyon fontos, hogy gyermeket nevelő igénylőről legyen szó, azonban a szabályok megengedőek, nem szükséges házastársi vagy élettársi viszonyban élni, egyedülállóként is igényelhetjük, és a gyermekek száma sem befolyásolja a mértékét.

És ha valaki nem nevel gyermeket?

Mint olvasható volt, gyermekneveléshez kötött gyakorlatilag minden otthonteremtési támogatás. De akkor mit tegyen az, akinek nincs gyermeke és egyedülálló?

Marad a sima, piaci lakáshitel? Nagyjából igen. Van azonban egy úgynevezett zöld hitel is, ami elérhető egyedülálló, gyermektelen igénylőként is. Azonban ez egy keretösszeghez kötött konstrukció, ami már többször is elfogyott. Így figyelni kell, hogy mikor lehet igényelni.

Sajnos a nehéz gazdasági helyzet miatt lehet, hogy sokat kell várni arra, hogy ismét feltöltsék a zöld hitelek keretét. Ellenben növeli az esélyét egy mielőbbi feltöltésnek, hogy az energiaválság ellen kiváló megoldás!