A friss mozis statisztikák alapján Matt Reeves Batmanje beváltani a látszik a hozzá fűzött reményeket – méltató kritikánkat itt olvashatjátok. A friss denevér-történet apropóján a Collider gyűjtötte össze, sőt saját oldalán rangsorolta a különböző filmadaptációkban látható batmobile-okat. Lássuk időrendi sorrendben a járműveket, avagy jöjjön egy James Bond-típusú divattörténeti lista.

Batman sorozat (1966-68)

Az Adam West and Burt Ward Batman-Robin párosával fémjelzett könnyed tévésorozatban egy 1955-ös Ford Lincoln Futurát használt a címszereplő.

the-1966-batmobile.jpg

Tim Burton Batmanje (1989, 1992)

A hazai közönség először 1989-ben találkozhatott mozgóképen a Denevéremberrel, amikor Tim Burton klasszikus komikus hangvételű filmjében Michael Keaton karaktere ütközött meg Jack Nicholson Jokerével. Akkor Chevrolet Impalát használt a főhős, amit Chevrolet V-8 motor hajtott.

batmobile-1989.jpg

Az 1992-es folytatásban, amikor Michelle Pfeiffer, Danny DeVito és Christopher Walken csatlakozott a stábhoz, Burton ismét az Impalához nyúlt.

batmobile-1992.jpg

Joel Schumacher Batman-filmjei (1995, 1997)

1995-ben Joel Schumacher vette át a rendezői pozíciót, bár Burton producerként maradt a stábban. Val Kilmer Batmanje, aki mellett egyébként Tommy Lee Jones és Jim Carrey is feltűnt, egy 345 lőerős Chevy 350 ZZ3 motorral ellátott autót vezetett. A Batmobile-t Barbara Ling tervezte, aki a korábbiaknál organikusabb vázat álmodott.

batman-forever-batmobile.jpg

Az 1997-es Batman és Robint nem zárta szívébe a közönség, ezért valószínűleg a Jaguar D és a Delahaye 165 elemeiből gyúrt kocsira sem sokan emlékeznek.

the-batmobile-1997.jpg

Nolan Batman-trilógiája (2005, 2008, 2012)

Christopher Nolan Christian Bale és Heath Ledger oldalán adott új lendületet a szériának. 2005-ben egy 500 lóerős Chevy 350 V8-as autót kapott Batman, ami hat másodperc alatt 97 km/h sebességre gyorsult.

batman-begins-batmobile.jpg

A sötét lovagban ismét a Kezdődik! autója tűnt fel, de kapott néhány kiegészítést. Egyrészt távirányítóval navigálhatta a főhős, illetve korszerű páncélozással látták el a kocsit. Amikor Joker tönkretette a hátsó páncélt, megszületett a nyitott motorkerékpár típusú Bat-Pod.

the-dark-knight-batmobile-becomes-the-bat-pod.jpg

A Felemelkedés során három modellt Bane csatlósaival ellopott a Wayne-gyárból. Ezekben 500 lóerős GM motorok működtek.

the-dark-knight-rises-batmobile.jpg

A Batman Superman ellen (2016)

Nolan átadta a stafétát Zack Snydernek, hogy láthassunk egy Ben Affleck és Henry Cavill főszereplésével készült opuszt is, míg Lex Luthort Jesse Eisenberg alakította. A filmben használt Batmobile leginkább egy tankra hasonlít. Elektromos bőrriasztóval látták el, ami sokkolja a hozzá túlságosan közel kerülő személyeket, illetve ballisztikus rakétavédelmi rendszerrel is felruházták, ami egy gombnyomással tucatnyi rakétát képes kilőni.

batmobile-in-bvs-dawn-of-justice.png
(A képek forrása: Collider)

Batman (2022)

Vessünk végül egy pillantást az új Batmobile-ra is.

mv5bnte0oge2nzqtmdu3my00zjaxlwjlnzatm2vimji4mwi3zwfhxkeyxkfqcgdeqxvynjc0nzqzntmv1.jpg
(A kép forrása: IMDB)

Nektek melyik a kedvencetek? Írjátok meg kommentben!