Ez nem más, mint a futólépés felfelé irányuló, centiméterben mért mozgása. Ideális akkor, ha 5-10 centiméter közötti. Az ideális tartománytól való eltérést okozhatja a futó nem megfelelő futómozgása, de egy rosszul megválasztott futócipő is. Például a futócipők talpába beépített karbonlemezek kezdetben laposak voltak, amik könnyen megemelték a vertikális oszcillációt, de ma már többségük hajlított (S alakú), hogy ne csak felvelé, hanem előre is “dobják” a futót. Ilyen péládul a Saucony futócipők Endorphin kollekciója is, ahol nem csak hajlított, de osztott is a karbonlemez a cipő talpában. A lábujaknál osztott karbonlemez tovább segíti, hogy ne csak felfelé, hanem előre is plusz dinamikát tudjon adni.

cipoteszthu-2024-februar-linkmarketing-3.jpg

Miért fontos a vertikális oszcilláció?

Két iránya van a futólépésnek, az egyik az előre, a másik a felfelé történő mozgás. Ha megfelelően, jó teljesítménnyel szeretnél futni, akkor az utóbbit, vagyis a vertikális oszcillációt keretek között kell tartanod. Optimális esetben ez 5-10 centiméter.

Ha megfelelően tudod szabályozni ezt a mozgásirányt, akkor:

  • Szebb lesz a futásod.
  • Több energiád marad, és hosszabb távokat tudsz majd megtenni.
  • Nem lesznek erőtlenek a lépéseid.
  • Kevésbé fog fennállni a sérülés veszélye.

Hogyan mérd?

A vertikális oszcilláció méréséhez használhatsz futóórát, Coros Podot is, de akár egy videó is elegendő. Rögzítsd, és nézd vissza, hogyan futsz! Ha nem pontosan kivehető a felfelé rugaszkodás mértéke, akkor köss valamit a derekadra. Ennek a környékére helyezz egy kb. 10 cm-es tárgyat/mintát. Legyen egy képkockád arról, amikor a legmagasabban és a legalacsonyabban van a derekadon, amit rákötöttél. Ezt viszonyítsd a kijelölt eszköz helyéhez, majd mérd le a távolságot. Ha 10 cm-nél nagyobb a mozgás, dolgozz rajta!

A lépésszám, - hossz és a vertikális oszcilláció

Lépésszám, - hossz és vertikális oszcilláció hármasa az, ami befolyásolja a futásod minőségét és hatékonyságát. Ezek szimbiózisban vannak, mindegyik hat egymásra. Alacsony lépésszám esetén túl hosszan vagy túl nagyot lépsz. Túl nagy lépésmagasságnál pedig lehet, hogy rövidet vagy keveset. Amennyiben az egyik értéken szeretnél javítani, azt a másik kettő megváltoztatásával is el tudod érni.

Karbonlemezes cipők vs optimális lépésmagasság

Évek óta jelen vannak már a piacon azok a cipők, amelyekben karbonlemez található. Ez alatt és felett ruganyos hab helyezkedik el, amitől pattogósabb lesz a futás. Kérdés, hogy itt vajon milyen lehet az ideális vertikális oszcilláció?

Ha karbonlemezes cipőben futsz, és minden egyéb érték stimmel, csak kicsit nagyobb a lépésmagasságod, akkor nem lesz gond! Sok gyártó igyekszik kiküszöbölni ezt a pattogást, így bizonyos lábbelikbe már S alakú betétet építettek. Ilyenek többek között a Saucony Speedroll technológiával készült Endorphin kollekció si.

Elsősorban ne azért figyelj a vertikális oszcillációdra, mert szebb lesz tőle a futásod. Sokkal fontosabb ennél, hogy optimális esetben energiát takaríthatsz meg, és kisebb lesz az esélye az esetleges sportsérüléseknek is.