Nintendo: le a kalózokkal!A japán cég szerint Kína, Korea, Brazília, Mexikó, Spanyolország és Paraguay leginkább érintettek a kalózkodás tekintetében.

A Nintendo konkrét javaslatokat is tett a különböző kormányoknak arra nézve, hogyan kellene szerintük megoldani a kalózkodás problémáját. A kínai kormánynak például azt javasolják, hogy már a vámnál állítsák meg az országból kifelé áramló kalózjátékokat és egyéb szerzői jogokat megsértő termékeket.

Hasonló tanácsokkal látják el a Brazíliát is, még azt is hozzátéve, hogy a Nintendo szerint a kalózkodás megállításáért tett erőfeszítések a cég szerint ebben az országban a nullával egyelőek. Ráadásul az országban oly magasak az adók, hogy a legális szoftverkereskedelem esélyei sem túl rózsásak a japán cég szerint.

A spanyoloknál úgy látják, hogy új törvényeket kellene hozni, amelyek ténylegesen megvédik a szerzői jogokat, az illegális internetes letöltésekhez kötődő szabályokat pedig sokkal komolyabban kellene venni.

Végül Paraguayt a korrupció melegágyának tartják, amely mindenféle kalózkodásellenes törvény érvényesítésének ellentmond. A Nintendo állítólag még azt is kiderítette, hogy az országban egy csomó illegális terméket helyben gyártanak, illetve az importpiac is jelentős. A japán cég megerősítené a kikötői védelmet és a helyi törvényeket is úgy alakítaná, hogy növelje a büntetéseket a különféle illegális kereskedőkkel szemben.

Hogy azért a Nintendo szemében mégis van fejlődés a játékok kalózkodása elleni harc terén, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy ebből az évente megjelentett listából hiányzik Hongkong (pedig tavaly még ők is a „feketelistán” szerepeltek), szóval úgy látszik, ott minden „megjavult” ebből a szempontból.