Tegnap derült ki, hogy a Nintendónak nemcsak az elemzők szerint megy rosszul a sora: a március 31-gyel zárult üzleti éves jelentés 18,7 milliárd jenes veszteségről szólt, amit elsősorban a Wii U esetlen startja, a 3DS XL nulla beharangozása, a kevés nyugati játék, és a kreativitásáról híres cég túlságosan is biztonságos politikája okozott. Arról már nem is beszélve, hogy a Wii 2009 óta gyakorlatilag halott volt, utódjára mégis három teljes évet várni kellett. Az adatok nyilvánosságra hozásával egy időben a Nintendo megszellőztette, hogy a mai napon komoly változásoknak leszünk szemtanúi, sokan pedig arra tippeltek, hogy ez a japán gyártót egy ideje rossz irányba vezérlő Ivata Szatoru cégelnök lemondatását jelenti. Nos, ehhez képest teljesen más történt.

A Nintendo ma reggel bejelentette, hogy átszervezik az amerikai részleget, Ivata pedig nem hogy nem kerül hátrányba, de bezsebeli a Nintendo of America vezérigazgatói címét is. Kimisima Tacumi, az USA-ért felelős szárny eddigi vezetője nemsokára már csak a vállalat gazdasági elemzéseivel és az új üzleti stratégiák kifejlesztésével foglalkozik majd. Mindenki kedvenc Reggie-je marad az elnök (ez persze inkább csak tiszteletbeli cím, gyakorlati feladata nem sok van a Nintendón belül), Ivata pedig egy személyben felel majd a vállalat két legfontosabb piacáért.

Hogy ez miért jó, nehéz megmondani, hisz az üzleti elemzők nem véletlenül kapnak hidegrázást, valahányszor a Nintendóról kérdezik őket. Ennek ellenére az évszázados múltra visszatekintő játékcég köszöni, jól elvan így, és egyáltalán nem fogllakozik az egyre csak terjeszkedő konkurenciával. Aztán persze lehet, hogy a japánoknak van igaza: eddig sem mentek csődbe, holott már a Nintendo 64 óta folyton az összeomlásukat jósolják. Ehhez képest egy sor, korábban sikeresnek ítélt kiadó (THQ, Virgin, Sierra stb.) halt kínhalált ez alatt az idő alatt, a nagy N meg még mindig áll, rendíthetetlenül.

Ivata Szatoru és büszkesége, a Wii U