A pletykák igazak voltak, az új generációs PSP tényleg egy bivalyerős kis gép lesz, amelyen az asztali konzolokon hódító nagyobb címek is teljes pompájukban szerepelhetnek. A kívánt eredmény elérése érdekében azonban a készüléket egy négymagos processzorral és egy nagyon erős mobil GPU-val kellett felszerelni, ami ugyan jelentősen nem befolyásolta az akkumulátoridőt -- a Sony szerint 4-6 órára kell számítani -- , de az árat vélhetően jó magasra emelte.

A Sony egyelőre nem hozta nyilvánosságra a NGP árát, de azt elmondták, hogy megfizethető kategóriába fog tartozni, tehát nem kell 600 dolláros árcédulára számítani, ugyanakkor szeretnék elkerülni a PlayStation 3-on kialakult helyzetet, ami miatt évekig nem volt nyereséges a konzol. Az EEDAR elemzői ezért 300-350 dollár körüli árat saccolnak, míg a Codemasters vezérigazgatója, Rod Cousens szerint 200-230 fontba, vagyis nagyjából ugyanannyiba fog kerülni a Sony új konzolja, mint a Nintendo üdvöskéje, a 3DS. A GameStop azonban már nem ilyen derűlátó, és 999 dolláros áron hirdette meg az NGP-t, de persze ez csak egy légből kapott ár, és valószínűleg nem ennyibe fog kerülni a gép.

A konzol árát továbbá befolyásolhatja még a felszereltség is, a telefonokhoz vagy kocsikhoz hasonlóan ugyanis ezt is különböző kiszerelésekben vehetjük majd meg. Drasztikus különbség azonban nem lesz, csupán annyi, hogy az egyik verzióban némi felárért lesz 3G adapter is, míg a másikban csak wifi-vevő, viszont így olcsóbb is lesz.