Tartósan fennáll állapot, amely olyan agresszív/kirekesztő viselkedést jelent egy konkrét személy vagy a körülvevő közösség részéről, ami végeredményként akár fizikai, akár mentális problémákhoz is vezethet.

Már oviban is!

Az egymás bántása, az egyén közösségből való kirekesztése komoly probléma, amellyel mindenképpen foglalkozni kell! Mivel nem tűnik el a jelenség parancsszóra, ezért a sértett fél támogatása az elsődleges cél. Online pszichológiai tanácsadás keretében ez lehetséges!

onlinetan.jpg

Gondolta volna, hogy már ovisok is képesek így bánni egymással? Az idealisztikus elképzeléseket az ártatlan, őszinte gyermekről, akinél minden maga az igazság, érdemes némileg átformálni, hiszen a legkisebbek nem tudják saját haragjukat kezelni, ezeket másokon vezetik le.

Okok ide vagy oda, abban mindannyian biztosak lehetünk, hogy alapvetően nincs olyan tény, ami kiváltja ezt. Persze ez egyben azt is jelenti, hogy egész egyszerűen bárkiből áldozat válhat. Ráadásul az, aki a rosszfiú a történetben, egyáltalán nem biztos, hogy egy kifejezetten negatív karakterisztikát mutató személy. De mit is jelent akkor a mobbing?

Ismerjük a következményeket is!

A mobbing tipikus következménye az, hogy a kommunikációra való opciók elképesztő mértékben leszűkülnek a sértett fél számára. Sérülnek a társas kapcsolódások, nem őrizheti meg a jó hírét, ami pedig minden személy számára alapvető szempont. Ennek az oka, hogy a háta mögött kibeszélik, kigúnyolják, nevetség tárgyává teszik.

Komoly hatással lehet a munkahelyi helyzetre is, hiszen a kirekesztés révén elveszíthet megbízásokat, ellehetetlenülhet a munkahelyi előmenetele, illetve a folyamatos stressz hatására különféle lelki betegségek is elindulhatnak. Nyilvánvaló, hogy széllel szemben igen nehéz előrejutni, ezért az sem kedvező, ha a munkatársak szemében az egyén sosem vesz részt az érdemleges feladatokban. Talán nem is gondolnánk, de a mobbing még a testi egészségre is hatással lehet.

Már ennyi tény alapján is egészen egyértelmű, hogy egyikünk sem szeretne még csak hasonló helyzetbe se kerülni. 

Mit tehetünk mi?

Az áldozattá válás nehéz helyzet, s mindig felmerül sokakban az a kérdés, hogy hogyan segíthetünk azon, aki bajba jutott. Amennyiben mi magunk vagyunk az áldozatok, érdemes felkeresni azokat a személyeket, akiknek pozíciójuknál fogva van hatalmuk abban, hogy változásokat érjenek el, de az is előfordulhat, hogy más lehetőségeket tudnak kínálni. Akárhogy is, a főnök, az iskolaigazgató, illetve az aktuális feljebbvaló kell, hogy tudja mi történik aktuálisan a gondjaira bízott csoportban.

Természetesen ez a próbálkozás nem biztos, hogy meghozza a várt sikert, sőt, azt sem baj, ha tudjuk, hogy akár visszájára is fordulhat a helyzet, azaz még nehezebbé válhat, ha az adott személy nem megfelelően kezeli a helyzetet. Ha az igazgató nem együttműködő vagy a tanároknak nem megy a konfliktuskezelés, munkahelyet vagy iskolát érdemes váltani, s új közösségben rátalálni a helyünkre.