A republikánus elnökjelölt, John McCain szívhez szóló reklámfilmjében mesél harcos és patrióta családjáról: nagyapjáról, aki a hazájáért adta életét, apjáról, és önmagáról, akit lelőttek Vietnamban; arról, hogy ugyan utálja a háborút, de első a drága ország védelme, és ebben nem ismer pardont. A játékos lelkű hazafiak azonban felfüleltek a háttérben szóló muzsikára, mely egyértelműen a Medal of Honor: European Assault anyagából van (konkrétan a Casualties of War című tétel), és minden bizonnyal ez az első eset, hogy egy videojáték zenéjét ilyen célra használták.

MOH: zene, politika, miegymásChristopher Lennertz, a komponista (képünkön) rögtön elkezdte kapni az e-maileket ezzel kapcsolatban, és bizony a szívéhez is kapott; no nem elsősorban azért, mert senki nem kért engedélyt minderre, hanem mert a jóember harcos demokrata, és Barack Obama lelkes támogatója. Puff neki...

A muzsikus kénytelen volt hamar kiadni egy nyilatkozatot, amely a politikai pamflet minősített esete. Hadd idézzek belőle: ”Meg vagyok döbbenve, hogy a zenémet [McCain] saját politikai programjának reklámozására használta, és még csalódottabb vagyok, hogy egy jelölt, akinek az amerikai szórakoztatóipar és üzlet résztvevőit kellene képviselnie, e nehéz gazdasági helyzetben ilyen botrányosan semmibe veszi a szerzői jogok és szellemi tulajdonok legalapvetőbb értékeit. Kérdem én, hogyan jellemezhetjük egy ilyen cselekedet vagy tévedés után Mr. McCain viszonyát az amerikai termékek, szolgáltatások vagy alkotások iránt? Hol húzható meg a határ? Elfogadható, hogy a zenémet dohány, alkohol vagy pornográf anyagok eladására használják fel? Elfogadható, hogy olyan vallást népszerűsítsenek vele, melyben én nem hiszek? Törvényes ez? Igen, talán. Etikus ez? Nem, nem hiszem. Amerikai ez? Határozottan nem az én értékrendem szerint.

Szerintem ez további kommentárt nem is igényel...