Az internet egy olyan hatalmas rendszer, amely az egész világot körbeöleli, és kisebb számítógép-hálózatokat fog össze. Ennek eredménye a valódi világ mellett egy ún. kibertér kialakulása, amely egyfajta alternatív teret biztosít. Ebben a világban sajnos ugyanúgy jelen vannak a bűnözők, mint az igaziban. A kiberbűncselekmény ma már számos területet érint, amelyek kapcsolhatók ehhez a globális hálózathoz. 

Milyen típusai vannak a kiberbűncselekményeknek?

A bűnözésnek ez a formája sok esetben egyelőre még nehezen felderíthető, közben évről évre nő a virtuális térben elkövetett bűncselekmények száma. Nemcsak bűnözésből származó termékekkel és szolgáltatásokkal kereskednek az elkövetők az internet segítségével, hanem fizetési azonosítókat lopnak, gyermekeket zaklatnak, de virágzik a fegyver- és a kábítószer-kereskedelem is.

httpswwwjanklovicscom-2023-julius-cikk1.jpg

Gyakoriak a banki csalások, a bankkártyák és hitelkártyák azonosítóinak jogosulatlan megszerzése, és rengeteg embernek feltörték már a közösségi profilját is. Sajnos a gyerekek, illetve tinédzserek körében is terepet nyújt a bántalmazásra az online világ. 

Az internetes hirdetési portálok is tele vannak csalókkal, akik előre kérik a termék árát, aztán vagy nem küldik el a vevőnek, vagy valami egészen mást küldenek. Egy dolgot eladnak több embernek is, s így szereznek bevételt. 

A kiberbűncselekmények általános jellemzői

A globális jelenlétből adódóan általános a nemzetközi jelleg a kiberbűncselekmények elkövetése során. A gyorsaság egy alaptulajdonsága ezeknek a jogsértéseknek, hiszen a virtuális világ jóval tempósabb a fizikainál. 

A világháló nagy fokú anonimitást, névtelenséget tud biztosítani az elkövetőknek, ez a felderíthetőséget is megnehezíti. Ezeknek a bűncselekményeknek az áldozatai sokszor nem észlelik, vagy csak sok idő elteltével, hogy prédái lettek a bűnelkövetőknek. 

Sok esetben problémát okoz a hatóságoknak, hogy ki illetékes az eljárás lefolytatására és a bizonyítékok összegyűjtése is nehézségekbe ütközik. Főleg abban az esetben, ha az illetékes rendőrkapitányság nem rendelkezik megfelelő eszközökkel és szaktudással. Ilyen helyzetekben célszerű jogi képviselőre bízni az érdekeink képviseletét, ebben hatékonyan tud segíteni Dr. Janklovics Ádám, ügyvéd

Széles a kiberbűncselekmények köre

Az internetes környezetben elkövethető bűncselekmények száma sajnos nem kevés. Idetartozik a személyes, illetve közérdekű adattal történő visszaélés, a zaklatás, a magántitok és a levéltitok megsértése, de a gyermekpornográfia is.

Ezeken kívül még számos más típusa is van, amelyekre mindenképp megoldást kell találnunk. Az első lépés mindenképpen az olyan mértékű szankcionálás, aminek van elrettentő ereje.