Az ipari parkokban általában a kiterjedt gyepfelület jellemző. A hatékony munka érdekében nagyon fontos, hogy ne kelljen nap mint nap az öntözéssel bajlódni, így jellemzően öntözőrendszer is kiépítésre kerül.

A Kertelünk munkatársai már többször dolgoztak ipari parkok kialakításán, a cég weboldalán a kertépítés képek sokat segíthetnek az inspirálódásban, illetve az informatív cikkekből is rengeteg ismeretet lehet szerezni.

A kiterjedt zöldfelület kialakítása

Legyen szó egy családi házhoz tartozó kertről vagy egy ipari parkról, a zöldfelület kialakítása kétféleképp valósulhat meg, magvetéssel vagy gyepszőnyegterítéssel.

Magvetés esetén a meglévő gyepet gyomirtó szerrel kell kezelni, majd rotálás által előkészíteni a területet. Az adott területről el kell távolítani minden gyökér- és növénymaradványt, illetve elengedhetetlen a finom tükör kialakítása a kézi vetéshez. A folyamatot a tápanyag-utánpótlás, fűmagvetés, hengerezés és beöntözés zárja le.

httpswwwkertelunkhu-2023-szeptember-cikk1.jpg

Ha a megrendelő a gyepszőnyegezés mellett dönt, akkor a folyamat hasonlóképpen megy végbe, mint a magvetés során, csak a tápanyag-utánpótlást követően nem a fűmagvetés, hanem a gyepszőnyeg szállítása és terítése következik.

Füvesítés vagy gyepszőnyeg?

Jellemzően a létesítendő terület nagysága, a költségvetés, a helyi termőhelyi viszonyok, az időbeli tényezők és a minőséggel szemben támasztott követelmények határozzák meg, hogy melyik alternatíva jobb választás.

Ha a gyors használatba vétel és a minőség egyaránt fontos, akkor a gyepszőnyeg bizonyul a legjobb választásnak. A gyepszőnyeg a füvesítéssel szemben magasabb hozzáadott értéket képvisel.

A gyepszőnyeget egész évben lehet telepíteni, akár fagyos körülmények között is. Alkalmazásával teljesen egyenletes gyepborítás hozható létre. Ráadásul a gyomosodástól sem kell tartani, mely a füvesítés során komoly problémát jelent. Mivel a gyepszőnyeg beárnyékolja a talajt, így az nem szárad ki olyan gyorsan, ezért ez az alternatíva víztakarékos megoldás.

Vízellátás egyszerűen

Az automata vagy félautomata öntözőrendszer telepítése rendkívül hasznos a magánkézben lévő kertekben is, de az ipari kertekben különösen előnyös. Rengeteg időt és energiát lehet megspórolni ezekkel a rendszerekkel. Szükség esetén a rendszer bővíthető a későbbiekben, ha újabb zöldfelületek kerülnek kialakításra vagy növények kerülnek a kertbe.

Egy profi szakember segítségével egyszerűen kialakítható az esztétikus, praktikus ipari park.