Nemcsak számukra lehetnek azonban fontosak ezek a kellékek. Az idős emberek éppúgy ki vannak téve a fürdőszobai elcsúszásoknak és eséseknek.

Fürdőszobai balesetek

Fiatalon és egészségesen sokszor fel sem tűnik, milyen veszélyesek lehetnek bizonyos otthoni műveletsorok, mint például a tisztálkodás elvégzése. Egészséges állapotban nem mindig vesszük észre, milyen veszélyforrásokat rejthet magában egy csúszós fürdőkád, zuhanytálca vagy egy vizes padló. A különböző mozgási nehézségekkel küzdő emberek azonban ezzel minden nap kénytelenek szembesülni.

gyogyaszat.jpeg

Sokan bele se gondolunk abba, hogy a háztartási balesetek tekintetében a konyha után a fürdőszoba rögtön a második helyen áll. A valamilyen egészségügyi problémával küzdő emberek alapbetegsége olyan tünetekkel járhat, amelyek különös mértékben ronthatják az életminőséget. Ilyenek lehetnek például a különböző koordinációs és egyensúlyi problémák. 

Az elesés megelőzése nemcsak az esetlegesen előforduló törések elkerülése miatt fontos, hanem a törések okozta betegségtudat erősödése is olyan következmény, amely hátráltatja a gyógyulást. A fizikai károsodáson kívül tehát a lelki sérülésektől is meg kell óvni a beteget. Elvégre jól tudjuk, hogy a lelkiállapot nagy mértékben meghatározza a gyógyulás gyorsaságát és hatékonyságát. 

A fürdőszobai kapaszkodók funkciója

Ennek alapján egy idős, beteg ember esetében érdemes olyan kellékekkel felszerelni a fürdőszobát, amelyek az illető tisztálkodása során segítséget jelenthetnek számára. A gyenge fizikumú családtagjainkat megóvhatjuk az esésektől, ha a GyógyászatiShop.hu speciális fürdőszobai eszközeivel látjuk el a fürdőszobát. Ilyenek lehetnek például a falra vagy a fürdőkád peremére szerelhető kapaszkodók.

A kapaszkodók nem csak a fürdésben és fürdetésben nyújthatnak hatalmas segítséget. Jelentős mértékben leegyszerűsíthetik akár a hajmosás folyamatát is. Mindezzel nemcsak a beteg biztonságérzetét növelhetjük, hanem a gondozó munkáját is megkönnyíthetjük. 

A fürdőszobai kapaszkodók fajtái

A fürdőszobai kapaszkodókat a lehető legkülönbözőbb méretben, anyagban és rögzítéssel árulják. A kapaszkodók nagy részének a felülete vízálló, valamint rozsda- és csúszásmentes, ami nagyban hozzájárul a balesetek megelőzéséhez. Általában könnyű anyagból és változatos alakzatokban készülnek, hogy a lehető leginkább egyénre szabott funkciót is ki tudják elégíteni.

Léteznek öntapadó vákuumos kapaszkodók, műanyag tapadókorongos kapaszkodók, hajlított csúszásmentes kapaszkodók, króm és acél kapaszkodók, fürdőkádba belépést segítő keretek vagy éppen fel-, le- és oldalra hajlítható WC kapaszkodók. Ne feledjük, ha beteg szerettünk visszakapja az önállóság érzetét, azzal növelhetjük az emberi méltóságát is!