Az életünket megkönnyítő, nagyfokú szabadságot nyújtó, hordozható elektronikai készülékek eldobható elemmel vagy újratölthető akkumulátorokkal üzemelnek. Attól függően, hogy milyen gyakorisággal használod, illetve milyen eszközbe kell, különböző kémiájú és méretű cellák közül válogathatsz. Tudj meg többet a hengeres lítium elemek használatáról és előnyeiről! 

Mire használatosak az elemek?

Az elemek, vagyis az energiatároló, és a kémia energiát villamos energiává átalakító rendszerek használata ma már széles körben és a világ minden táján elterjedt, már-már természetes. A 18650-Akku.hu elemek és akkuk széles választékát kínálja valamennyi technológiában, méretben a világ legnagyobb és feltörekvő gyártóitól. 

Ahhoz azonban, hogy az egyes eszközhöz a legjobb elemet válaszd, ismerned kell nagy vonalakban az egyes kémiai struktúrák főbb jellemzőit, alkalmazhatóságát. A legelső szén-cink elemeket felváltották a ma is leggyakrabban használt alkáli elemek, de ma már egyre több eszközben használatosak a könnyebb és tartósabb, jobban terhelhető lítium elemek is. A primer, vagyis eldobható telepek esetében a kémiai reakció kisülés után nem visszafordítható, az akkumulátorok esetében azonban igen.

Csúcstechnológiájú lítium elemek 

Az elemtechnológia fejlődésének jelenlegi csúcsát a lítium áramforrások jelentik, ugyanis ez a fém a legkisebb sűrűséggel, a legnagyobb elektrokémiai potenciállal, a legjobb energiatároló képességgel és tömegaránnyal rendelkezik. Az eldobható lítium elemek nem keverendők össze a lítium-ion akkumulátorokkal!

httpswww18650-akkuhu-2023-szeptember-cikk1.jpg

A lítium cellák kivételesen tartósak és hosszan tárolhatók, sok esetben hétszer hosszabb ideig, mint a leggyakrabban használt alkáli áramforrások, akár évtizedekig is. Esetükben az alacsony és folyamatos terhelés az optimális, és az az egyik legfontosabb jellemzőjük, hogy széles hőmérséklet-tartományban képesek működni. 

Tökéletes áramforrások lehetnek akkor, ha nem szeretnél akkut használni, de elemet sem szeretnél gyakran vásárolni. Nagyszerű választást jelentenek hosszú használati idejű készülékekbe, például fali- és ébresztőórákba, orvosi készülékekbe, füstjelzőkbe, elemes gyerekjátékokba vagy távirányítókba. Eltávolításuk akkor célszerű, ha lemerültek. 

Hengeres elemek

A hengeres cella az egyik legszélesebb körben használt formája a különböző elemeknek, akkumulátoroknak, legfőbb jellemzője, hogy a hosszmérete nagyobb, mint az átmérője. A hengeres forma előnye, hogy jó mechanikai stabilitással rendelkezik, deformáció nélkül képes ellenállni a nagy belső nyomásnak.

Többféle technológiában és méretben elérhetőek. A kör alakú, hengeres cellák az R jelölést kapják, a hengeres lítium elemek a CR előtagot, amelyet 2 számpár követ, az első az átmérőjét, a második a vastagságát jelöli, pl. CR 2032.