Mik lehetnek ezek a félreértések? Ennek járunk most utána részletesebben.

Hiszen minden évben indexálásra kerül - ez nem elég?

Nem. Nem elég. Igaz, hogy az egyes ingatlanok értéknövekedését a társaságok minden évben megállapítják a KSH adatai alapján, de ez nem elegendő. Még akkor sem, ha a változás miatt a fizetendő díj is növekszik, a lakásod a felújítás előtti értéken lesz csak biztosítva. 

kolcson.png

Hogy ez miért baj? Mert egy váratlan káresemény bekövetkeztekor nem fogják figyelembe venni, hogy azóta már milliós értéknövekedést eredményező felújításokat is végrehajtottál az ingatlanon. 

Hogy befolyásolja az ingatlan értéke a fizetendő díjakat?

A biztósító sok tényezőt fog figyelembe venni, amikor a fizetendő összeget meghatározza. Például sokat számít az ingatlan állapota, falazata, fekvése, a település, ahol van, állandóan lakott-e, mennyi a piaci értéke. Szintén befolyásoló tényező, hogy miként fogod a megállapított díjat fizetni, vagy van-e már náluk egyéb ilyen jellegű szerződésed. 

Lehetőséged van arra is, hogy az alapként megkötött szerződés mellett kiegészítő biztosítást is köss: például a nagy értékű vagyontárgyakra, üvegtörésre, zárcserére, vagy kiegészítheted akár baleset-, betegség- és életbiztosítással is.

Fontos az is, hogy a kötvénybe az épület mellett az ingóságaidat is bevond - azaz becsüld meg azt az összeget, amennyit szerinted a berendezési tárgyaid érnek. Ügyelj arra, hogy reális árat állapíts meg, mert sem az alul-, sem a túlbiztosítás nem ajánlatos.

Érdemes körülnézni az akolcson.hu-nál a lakásbiztosítások között, biztosan találsz az igényeidnek megfelelő csomagot.

Mi az alul- és mi a túlbiztosítás?

Alulbiztosított az ingatlan, ha a valósnál alacsonyabb összeggel kötöd meg a szerződést. Ennek az a veszélye, hogy kár esetén alacsonyabb kártérítésre számíthatsz, mint amennyire az ingatlan valós értéke szerint jogosult lennél. 

Túlbiztosítás pedig akkor következik be, amikor túl magasan határozod meg a biztosítási összeget. A magasabb összeg ugyanis nem jelenti azt, hogy magasabb kártérítéshez jutsz. Kár esetén a társaság csak az aktuális újjáépítési vagy újrabeszerzési értékkel fog számolni. 

Mi a teendőd nagy értékű beruházás esetén?

Az akolcson.hu ezzel a témával foglalkozó cikkében részletesen kitér az értéknövekedés bejelentésének a jelentőségére. Minden, ami az ingatlan értékéhez hozzátesz - legyen az egy fürdőszoba-felújítás, ablakcsere, fűtéskorszerűsítés, szigetelés - milliókkal növelheti meg annak az értékét. Nagy értékű beruházásnak minősülhet az is, ha lecseréled a nappali bútorzatát, vagy vásárolsz egy új számítógépet.

Ilyenkor a saját érdeked értesíteni a biztosítót - és egyébként is a kötelezettségek közé tartozik -, hogy az ingatlanod értéke megnövekedett. Igaz, hogy a szerződés módosításával emelkedik a fizetendő díj is, de kár esetén te is több kártérítésre számíthatsz.