Manapság már akár hőkamerákat, vagy éppen a mesterséges intelligencia segítségét is felhasználják a rossz szándékú személyek, figyelmeztet az IT biztonságban jártas Sybell. Aki azonban tisztában van a hackerek módszereivel, az sokat tehet azért, hogy megóvja tőlük az érzékeny adatait és a hozzáféréseit, megelőzve, hogy azok illetéktelen kezekbe jussanak.

A kiberbűnözők filmbe illő megoldásokat is bevetnek

Kevesen gondolnak bele, hogy amikor valaki begépel néhány karaktert a billentyűzetén, akkor az ujjbegyei hője egy kis ideig ott marad a klaviatúrán vagy épp a kijelzőn, attól függően, hogy egy asztali számítógépről, egy laptopról vagy éppen egy érintőképernyővel rendelkező eszközről van szó.

httpssybellhu-2023-november-cikk2.jpg

Ezeket hőkamerával, valamint a hozzá kapcsolódó mesterséges intelligenciával fel tudják térképezni a hackerek. A módszer a következő: minél világosabb egy billentyű vagy terület, annál kisebb idő telt el a megérintésétől számítva. Mindezeket figyelembe véve nem csak azt tudják megállapítani, hogy milyen karakterekből állhat a jelszó, hanem azt is, hogy milyen sorrendben követik egymást. A hőképek alapján már pofonegyszerű kitalálni a jelszavakat, nem is kell hozzá semmilyen szakképesítés.

Így lehet védekezni ez ellen a rafinált módszer ellen

A jó hír az, hogy még ez ellen a rendkívül furfangos támadás ellen is lehet óvintézkedéseket tenni. Megnehezíthetjük a hackerek dolgát, ha hosszú jelszavakat használunk, kombináljuk a kis- és nagybetűket. Bátran alkalmazzunk speciális karaktereket is ott, ahol erre lehetőség van!

Főként az ATM-ek esetében használt PIN-kódok vannak veszélyben, ott ugyebár ilyesmire nincs lehetőség. Ugyancsak problémás lehet az okoseszközök biztonságát szolgáló kódok védelme. Ezek esetében érdemes lehet inkább az ujjlenyomat-felismerést vagy az arfelismerést beállítani.

Növekszik azon támadások száma, amihez modern eszközöket vetnek be

Amikor elhangzik az a szó, hogy hackertámadás, a legtöbben a mai napig számítógépes vírusokra asszociálnak. A valóságban azonban már számos más módszerrel is próbálkoznak a kiberbűnözők, sokszor meglehetősen hatékonyan. A hőtámadásos technika az ékes bizonyítéka annak, hogy folyamatosan szélesítik repertoárjukat, haladnak a korral a hackerek is.

Éppen ezért fontos, hogy ne érjük be azzal, hogy telepítünk egy vírusirtót és egy tűzfalat. Célszerű rendszeresen tájékozódni a legújabb kiberbiztonsági problémákkal, a bűnözők új módszereivel kapcsolatban, hogy felkészülhessünk azokra. Ahol lehetőség van rá, mindenképp kapcsoljuk be a kétfaktoros azonosítást.