Mire figyelj, ha autóval indulsz a célpontra?

Bár az Európai Egészségbiztosítási Kártya az állami egészségügyi szolgáltatóknál ellátásra jogosít, azonban érdemes tudni azt, hogy a tengerparti településeken főként magánszolgáltatókat találhatsz. Éppen ezért a kártyán kívül utasbiztosításra is szükséged lesz, emellé pedig a CoverMe oldalán autós asszisztenciát is köss, hiszen így teljes biztonságban érezheted magad az út és a teljes nyaralás során.

Az autós asszisztencia nagyon szerteágazó szolgáltatási kört kínál, akkor is kösd meg, ha az autón van casco. Ezeknek ugyanis nem egyforma a térítési módozata, mivel az asszisztenciába az utasok elszállásolása, hazautaztatása és számos más plusz szolgáltatás is található.

Hogyan juthatsz el a célállomásra autóval?

Szerencsére nagyon sok autópálya van Horvátországban és Budapestről is autópályán tudsz eljutni a határig. A GPS segítségével állítsd be az úti célt, így biztosan a leggyorsabb útvonalon tudsz eljutni a nyaralás helyszínére. A modern telefonos applikációk segítségével kikerülheted a dugókat, elkerülheted a balesetes helyszíneket, így a legoptimálisabb úton haladhatsz. Határellenőrzésre nem kell számítanod, az ország pénzneme pedig az euro. Az útdíjakról, kompdíjakról és a parkolásról írtunk már bővebben, de ejtsünk róla most is néhány fontos tudnivalót.

https-covermehu-2024-julius-cikk3.jpg

Az autópályadíjak

A horvát autópályákra fizetőkapukon lehet behajtani és a pálya elhagyásakor a fizetőkapunál kell fizetni az adott megtett útszakasz díját. Gyorsíthatja az utazást, ha ENC készüléket vásárolsz vagy bérelsz, mivel ezzel a készülékkel egy másik sávba tudsz beállni, amely sokkal gyorsabban halad, hiszen nem kell bajlódni a papír alapú jegyek elvételével és kifizetésével. Az ENC egy jeladó, melyet a kapu automatikusan észlel és így felnyílik a sorompó, az útdíjat pedig az előre feltöltött ENC-ről fogja levonni.

Komp- és egyéb díjak

A horvát szigetek rendkívül népszerűek, míg Krk-re hídon keresztül, addig a legtöbb szigetre komppal lehet eljutni, melynek díját euróban lehet kifizetni. A legtöbb településen parkolási díjat kell fizetni, melyet a parkolóautomatába apróval rendezhetsz, de sokkal egyszerűbb, ha letöltöd a Bmove applikációt, amellyel a parkolás pillanatok alatt rendezhető. Be kell regisztrálni az autót és a bankkártyát, és már használható is. Az applikáció a Google Play és az iOS áruházból is letölthető.

Az autós utazás során be kell kalkulálni a tankolást is, azonban az üzemanyagárak Horvátországban is hasonlóak a magyar árakhoz. A sebességhatárok ugyanolyanok, mint hazánkban, ezeket pedig be kell tartani, ellenkező esetben magas büntetésre számíthatsz.

A horvát tengerpart és a számtalan más látnivaló remek nyári kikapcsolódást ígér, autóval pedig gyorsan és rugalmasan eljuthatsz úti célodhoz.